120 de şcoli din judeţul Bistriţa-Năsăud nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare sau certificate ISU. Mai există 15 şcoli cu toaletele în curte

646

Ședința Colegiului Prefectural iese și în această lună din Sala de ședințe a Palatului Administrativ și s-a mutat la Serviciul de Ambulanță Județean, fiind prima dată când membrii Colegiului se întrunesc la aceasta ședință în incinta acestei unități.

”Mulțumesc doamnei director Annabella Muzsi, care ne găzduiește astăzi. Astfel avem ocazia să cunoaștem Serviciul de Ambulanță Județean chiar la acesta acasă și chiar dacă se tot discută și se rediscută lista serviciilor publice deconcentrate și pe acea listă nu se regăsește Serviciul de Ambulanță Județean, relația și atribuțiile pe care le avem împreună, și în special pe Sistemul Integrat al Situațiilor Speciale de Urgență și Intervenție face ca eu, cel puțin, să simt Serviciul de Ambulanță Județean condus de dumneavoastră, unul foarte apropiat. Deci nici nu mai am nevoie de formalismele unor liste, așa că vă simt foarte aproape instituțional și uman”, a spus prefectul județului, Ovidiu Victor Frenț, în deschiderea ședinței de colegiu.

Situaţia şcolilor din Bistriţa-Năsăud

Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ a vorbit astăzi, tot  în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural,  de situaţia celor 306 unităţi şcolare din Bistriţa-Năsăud. Contextual, pe data de 9 septembrie, atunci când va începe anul şcolar 2019-2020, sunt aşteptaţi să se întoarcă din vacanţă peste 47.000 de elevi şi preşcolari dar şi 37.000 de profesori şi învăţători.

În ceea ce priveşte starea imobilelor în care se vor ţine cursurile, prefectul Ovidiu Frenţ a spus următoarele: ” Există 482 de clădiri în total, dintre care 295 nu necesită autorizație ISU, pentru că sunt construite înainte de 1992, 130 au autorizație ISU, 41 unități nu au autorizație ISU. De asemenea, 330 de clădiri dețin autorizație sanitară de funcționare, iar 79 nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Din cele 79,  7 sunt în reabilitare, nu au solicitat autorizaţie, 33 sunt lucrări în curs și 15 dețin grupurile sociale în exterior”.

El a explicat că, în ceea ce priveşte şcolile cu toalete în curte, 15 la număr, 7 sunt cuprinse în cadrul unor proiecte de reabilitare care au ca termen de finalizare 2021, iar 8 funcționează în case particulare, la Parva şi Sângeorz Băi. De asemenea, Frenţ a confirmat faptul că 26 de școli nu au apă potabilă și rețea de utilități. Transportul școlar va fi organizat de 90 microbuze școlare”, a precizat prefectul Ovidiu Frenț.  În ceea ce privește încălzirea, în 97 de unități școlare este asigurată prin gaz metan, iar în alte 202, pe bază de lemne.