140 de milioane de lei vin în Bistrița-Năsăud de la Ministerul Apelor și Pădurilor. E vorba de 80% din cele 194 de milioane de lei allocate pentru 16 județe calamitate

663

Banii urmează să fie folosiți pentru ”realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019

Este vorba de o sumă totală de aproape 200.000 de milioane de lei, mai précis 194.606.000 lei , destinația lor fiind ”realizarea în regim de urgență a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie-mai 2019 pe cursurile de apă din județele Argeș, Bihor, Bistrița -Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Vaslui, Vrancea”.

Deși, vorbim de 16 județe, ADMINISTRATIA BAZINALA DE APA SOMES TISA (ABAST) a primit o sumă de 140 de milioane de lei, banii fiind  virați din conturile Ministerului Apelor și Pădurilor păstorit de  Ioan Deneș.

Informația este confirmată și de prefectul județului Bistrița-Năsăud în cadrul unei emisiuni radio pe un post local. Potrivit celor spuse de prefectul Ovidiu Frenț, județul Bistrița-Năsăud a primit 140 de milioane de lei.

” Au fost întocmite rapoarte de calamitate și, care au fost trimise, Ministerului Apelor și Pădurilor, rapoarte care au arătat mărimea dezastrului lăsat de furtuni și de ploile ce au măturat județului Bistrița-Năsăud în mai și iunie. În acest fel am obținut respective finanțare. Din păcate, trebuie să spunem că, doar 6% din lungimea cursurilor de apă din județul Bistrița-Năsăud au cunoscut lucrări de amenajare hidrotehnică. Este un procent infim, faptul explicând și dezastrul lăsat de ploi și furtuni”, a spus prefectul de Bistrița-Năsăud.

Frenț a mai precizat că suma este foarte important și că a contat foarte mult sprijinul Ministerului Apelor și Pădurilor, a ministrului Ioan Deneș: ” Nu numai că am obținut acești bani, e bine de știut că luna aceasta vom începe și lucrările pe multe cursuri de apă, dar o referire special o am pentru valea Șieului care a fost cea mai afectată la ultima serie de inundații. Lucrările nu sunt destinate doar la o deschide șantiere în județ, creând locuri de muncă, aceste regularizări și protejări de maluri urmând să protejeze locuitorii satelor respective. Sunt niște lucrări cât se poate de utile pentru întreg județul Bistrița-Năsăud”, explică prefectul Ovidiu Frenț.

 

Potrivit gazeteidebistrita.ro ABAST, instituția condusă de Ioana Diaconescu, a încheiat mai multe contracte în valoare de 5 milioane de lei pentru proiectarea lucrărilor de refacere a albiilor râurilor afectate de inundațiile din această primăvară și vară.

Deși, unii specialiști în lucrări hidrotehnice consideră că nu vorbim despre regim de urgență în efectuarea acestor lucrări, părerile sunt împărțite, asta, în contextul în care, neîndiguirea cursurilor de apă din BN a avut consecințe dramatice în comunele de la valea Șieului sau Budacului.