24 de drapele istorice vor defila la Bistrița pe 26 iunie

308

La data de 26 iunie, de Ziua Drapelului Naţional al României, aducem laolaltă 24 de drapele istorice care au călăuzit formarea României Mari și care au marcat, în mod simbolic, toate etapele majore parcurse de ţara noastră, începând din secolul I, î.Hr, până în prezent.

Așadar, în acest an, pe lângă ceremoniile obișnuite dedicate acestei Zile, bistrițenii vor avea parte și de o „Defilare a Drapelelor istorice”, purtate de 48 de tineri îmbrăcați în port tradițional, tineri care vor duce România, istoria, tradiția și respectul față de acest simbol național, mai departe.

O adevărată lecție de istorie neconvențională, la care vă invităm să participați, cu mic cu mare, cei cu inima română!

Programul activităților:

 • 25.06, ora 1830 – Ceremonie coborâre Drapel de pe catarg;
 • 25.06, ora 1845 – Depunere Drapel la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița;
 • 26.06, ora 1000 – Slujbă de sfințire a Drapelului;
 • 26.06, ora 1035 – Ceremonie publică de înălțare a drapelului României: onorul militar; salutul Drapelului de Luptă; alocuţiune; primirea Drapelului Naţional al României; binecuvântarea drapelului; sărutul drapelului (autorităţi publice locale şi comandamentul garnizoanei); înălţarea Drapelului Naţional al României pe catarg concomitent cu intonarea imnului național; Defilarea drapelelor istorice; defilarea gărzii de onoare.

 De ce trebuie să vii la Ziua Drapelului Naţional al României?!

 • ÎnSEMN de respect pentru România și simbolurile sale;
 • Vei lua parte la un eveniment unic în țara noastră, care aduce laolaltă 24 de steaguri istorice, din secolul I, î.Hr, până în zilele noastre, purtate de 48 de tineri în port tradițional.
 • Sunt drapele oficiale, de luptă și pavilioane regale, care marchează evenimente importante din istoria noastră.
 • Prin fața ochilor tăi, prin aceste drapele, vei vedea secole de luptă, bucuria, respectul, sacrificiul și patriotismul celor care şi-au pus viaţa în slujba idealului naţional. Pe Drapelul Naţional sunt însemnate, în mod simbolic, toate etapele majore parcurse de ţara noastră, de la marile schimbări politice, la cele economice şi sociale.
 • Pentru că cele 3 culori sunt un element de constanță a poporului nostru și pentru că vei afla detalii interesante despre acest simbol al trecutului, prezentului și viitorului țării, sub oblăduirea căruia se scrie istoria României!
 • Pentru că steagul este simbolul care ne aduce ÎMPREUNĂ!
 • Va fi o adevărată lecție de istorie neconvențională, la care vă invităm să participați, cu mic cu mare, cei cu inima română!

Acest eveniment este realizat prin colaborarea dintre:

Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, Ansamblul profesionist „Dor Românesc” sub egida Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

 

Vă așteptăm să SĂRBĂTORIM ÎMPREUNĂ, la Bistrița, Ziua Drapelului Național al României, sub faldurile celor 24 de drapele istorice!