74 de mii de pubele galbene cipate va cumpăra Consiliul Județean Bistrița-Năsăud

474

Consiliul Județean Bistrița-Năăsud ia în calcul achizționarea a numai puțin de 74 de mii de pubele galbene cipate. Informația a fost confirmată de vicepreședintele CJ BN, liderul ALDE, Ioan Țintean. Potrivit lui Țintean, aceste pubele galbene cipate vor fi distribuite cetățenilor din județ dar și din Bistrița care locuiesc la case. Cele 2.000.000 de euro vor fi allocate din din Fondul de Investiţii şi Dezvoltare.

În acest context, Ioan Țintean a explicat că, în  pubelele galbene vor fi colectate plasticul și metalul, în timp ce pubelele negre, care vor fi și ele cipate, vor fi cele în care se va depozita fracția umedă. Capacitate pubelelor galbene cipate este de 240 de litri, cipul urmând să transmit operatorului de salubritate date despre cantitatea de deșeuri produsă de o familie care locuiește la casă.

„Zilele trecute am participat la două runde de întâlniri cu privire la punerea în aplicate a OUG 74/2018 care prevede repunerea, regândirea pe noi făgaşe a problemei deşeurilor din judeţul Bistriţa-Năsăud. (…) A venit Ordonanţa 74, aprobată prin Legea 31 de la sfârşitul anului trecut şi nota obişnuită cu legile europene, pentru armonizarea lor, ne-a spus aşa: cetăţeni din România, începând cu luna iunie, nu mai merge tariful per persoană, ci plăteşti după cât produci, după cât arunci. Trebuie să ne gândim cum procedăm şi cum implementăm prevederile acestei ordonanţe prin care cetăţenii trebuie să ştie, să conştientizeze că, cu cât produc mai mult deşeu umed, care se depozitează pe groapa de gunoi, plătesc mai mult. Părerea mea este că nu vom reuşi chiar din luna iunie, dar va trebui să reuşim cât de repede”, a explicat Ioan Ţintean.

Ioan Țintean a mai menționat că vor exista două tarife, unul penru fracția uscată, celălalt pentru cea umedă.

Mizil este primul oraș unde există pubele de gunoi cu cip

Locuitorii orașului Mizil vor avea pe viitor parte de pubele de gunoi cu cip, acesta fiind un proiect unic în România. Primăria Mizil implementează în această perioadă un sistem unic în România privind colectarea gunoiului menajer. Este vorba de dotarea cu cipuri a pubelelor de gunoi, iar cetățenii urmează să plătească doar pentru cantitatea de gunoi menajer produsă în fiecare săptămână.

De asemenea, mașinile de colectare a gunoiului menajer vor fi dotate cu cititoare speciale de cipuri, în baza informațiilor colectate astfel urmând să fie emise și facturi personalizate pentru fiecare gospodărie în parte, notează observatorulph.ro.

Tariful practicat de compania de salubritate a Primăriei Mizil este de 30 de bani/kg.
Localnicii au la dispoziție și pubele speciale pentru reciclarea produselor din sticlă, metal, plastic și hârtie, colectarea acestora fiind gratuită.

”Am depus un proiect pe fonduri europene pentru construcția unei rampe ecologice de compost unde vom colecta gunoiul de grajd de la populație. Împreună cu celelalte măsuri încercăm să ne transformăm într-unul dintre cele mai curate orașe din Prahova”, a declarat, pentru sursa citată, Silviu Negraru, primarul Mizilului.