950 de gospodării din județul Bistrița-Năsăud vor beneficia de instalarea de sisteme fotovoltaice

611

Anunțul a fost făcut astăzi chiar de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, prezentă la Bistrița alături de europarlamentarul ALDE, Renate Weber într-un turneu electoral. Este vorba de un program al Administraţiei Fondului pentru Mediu, program care vizează instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

Grațiela Gavrilescu: „Îmi fac datoria de a anunţa şi cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud că vor beneficia de ajutorul de stat dat de Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului de Mediu, pentru montarea de celule fotovoltaice, 100% nerambursabil, pentru locuitorii care nu au curent electric şi a căror distanţă este mai mare de 2000 m faţă de reţeaua de distribuţie a energiei electrice. (…) Am rugat astăzi şi pe preşedintele Consiliului Judeţean şi pe domnul vicepreşedinte să implice primarii, astfel încât persoanele respective să poată să fie ajutate în cazul în care nu ştiu foarte bine să-şi întocmească documentele, cu toate că am făcut un caiet de sarcini, nu stufos, ci extrem de scurt, care să nu impună un număr mare de acte. Avem un termen de trei luni”, a precizat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, în cadrul unei conferinţe de presă de la Bistriţa. .

Câte gospodării sunt eligibile?

E vorba de 950 de gospădării din județul Bistrița-Năsăud. Cifra este confirmată de președintele ALDE, Ioan Țintean: ” Am terminat de centralizat lista pentru toate gospodăriile care sunt peste 2000 m de ultimul stâlp de reţea de energie electrică. Până în data de 8 mai vom trimite la Fondul de Mediu această listă”.

 

Obiectul programului îl reprezintă finanţarea achiziţionării şi instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

Reamintim că:

Programul „Casa Verde” pentru anul 2019 s-a modificat. În loc de panouri solare, statul va da bani pentru sisteme fotovoltaice. Bugetul proiectului este de 120 de milioane de euro , iar reprezentanții Fondului pentru Mediu estimează că din luna ianuarie, programul va fi pus în aplicare, iar din luna martie proprietarii de case vor putea să aplice pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Noutatea programului constă în faptul că deţinătorii de panouri vor putea livra surplusul către reţeaua naţională, amortizând astfel investiţia.

În luna aprilie, românii au putut beneficia de fonduri europene de 100 de milioane de euro pentru montarea de panouri fotovoltaice. Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat pe 22 februarie că s-a prelungit termenul de depunere a dosarelor pentru instalatori, pentru că foarte mulţi nu au apucat să facă acest lucru, iar interesul este ridicat. Procedura prin care oamenii pot primi până la 90% din valoarea totală a unui sistem fotovoltaic este una foarte simplă.

Statul subvenţionează cu 20.000 de lei persoanele fizice care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice acasă. Reprezintă până la 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului.

Ghidul de finanţare a fost deja publicat în Monitorul Oficial şi prevede că orice persoană fizică poate primi până la 20.000 de lei pentru a-şi instala panouri fotovoltaice pentru locuinţa proprie.

Pentru obţinerea celor 20.000 lei de la stat beneficiarul trebuie să meargă la un instalator validat de Administraţia Fondului de Mediu, pentru înscriere, cu următoarele documente: cerere de finanţare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate, şi dovezi că nu are restanţe la taxe şi impozite.

Apoi,în termen de 90 de zile trebuie să obţină un acord de la furnizorul-distribuitorul de energie electrică, după aceea urmeză montajul.

Surplusul de energie va fi livrat în reţeaua naţională, de unde se poate primi şi bani. Banii vor fi plătiți de către furnizorul de energie electrică.