BEJ Bistrița-Năsăud: Reprezentant al unei alianței, amendat pentru că a însoțit alegătorii în cabina de vot

73

Patru incidente au fost semnalate duminică, până la ora 14:00, la Biroul Electoral Județean (BEJ) Bistrița-Năsăud, a informat președintele acestuia, judecătorul Liliana Tertiș.

Potrivit președintelui BEJ Bistrița-Năsăud, primul incident a fost înregistrat la secția de votare nr. 18 din Bistrița, acolo unde s-a semnalat că un reprezentat al unei alianței ar fi însoțit alegătorii în cabina de vot.

La secția de votare nr. 18 din Bistrița, reprezentantul Alianței pentru Bistrița a fost amendat contravențional de către Jandarmerie pe motiv că a însoțit mai multe persoane în cabina secției de votare, deși a fost atenționat că nu are voie. (…) A intrat efectiv cu alegătorul în cabină. Se știe că nimeni nu are voie să însoțească alegătorul în cabină decât atunci când persoana respectivă trebuie ajutată, dar de o persoană care nu face parte dintre membrii secției de votare, președinți sau candidați, o terță persoană, chiar rudă din familie, dar nu în felul acesta. A fost amendat de jandarmerie”, a explicat judecătorul Liliana Tertiș.

De asemenea, cel de-al doilea incident a fost înregistrat la secția de votare nr. 40 din Bistrița. ”Biroul organizației județene a PSD a semnalat faptul că s-ar fi completat procesul verbal cu membrii și a fost semnat. Am dispus să fie anulate și rupte procesele verbale și să fie întocmite în momentul în care se termină votarea și numărarea voturilor”, a mai spus președintele BEJ Bistrița-Năsăud.

Totodată, alte două incidente au fost semnalate în orașele Năsăud și Bistrița și vizează continuarea campaniei electorale.

””S-a mai depus o sesizare de către președintele organizației PSD Năsăud, cu privire la faptul că două persoane se deplasează la locuințele unor votanți din orașul Năsăud, sfătuind persoanele cu drept de vot să voteze un anumit candidat și prezentându-le un buletin de vot anulat care cuprinde persoanele care și-au depus candidatura pentru funcția de primar al orașului Năsăud. Au fost sesizate organele de poliție întrucât birourile de circumscripție electorale, odată cu încheierea campaniei electorale, nu mai au atribuții în a hotărâ cu privire la ceea ce se întâmplă. Această responsabilitate este a Poliției și Jandarmeriei. Potrivit dispozițiilor art. 108, din Legea nr. 115, faptele sunt contravenții. Se constată fapta și se aplică sancțiunea de către aceste instituții menționate. Cealaltă sesizare este tot cu privire la campanie și privește faptul că pe site-ul www.stiridebistrita.ro, apare un banner electoral al candidatului Emil Radu Moldovan la funcția de președinte al Consiliului Județean, fiind indicată poziția nr. 2 al acestuia pe buletinul de vot. La fel, s-a trimis sesizarea și Poliția va cerceta dacă este faptă contravențională și dacă se aplică sancțiune”, a mai precizat judecătorul Liliana Tertiș.