Bistrița a fost capitala roboticii naționale: Marele premiu a revenit alianței conduse de echipa de robotică Bolts and Gears de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu

327

Primul concurs național de robotică organizat la Bistrița – BISTRITA ROBOTICS DEMO în sala de sport a Colegiului Național ”LIviu Rebreanu” a fost câștigat de alianța roșie condusă de echipa de robotică Bolts and Gears de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu.

Timp de două zile, în sala de sport a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” , un  număr de 23 de echipe și peste 130 de liceeni din toată țara au participat activ la primul concurs demonstrativ de robotică găzduit de Bistrița.

La eveniment au fost organizate diferite workshop-uri pentru participanți. Vineri, invitata a fost  Mihaela Ivan, care a prezentat tinerilor domeniul comunicării și importanța acestuia, sâmbătă, Tibi Ușeriu, care a  povestit despre provocările vieții, iar duminică, atmosfera va fi întreținută de Sidor Costinași, liderul cercetașilor din Bistrița si expert in Public Speaking.

Au participat echipe de tineri iubitori ai roboticii din Alba, Hunedoara, Botoșani, Arad, Neamț, Maramureș, Satu-Mare, Suceava, Cluj și Mureș, iar din Bistrița-Năsăud vor fi prezente echipele de robotică din Năsăud (CyberSouls), Sîngeorz-Băi (SgBots), Beclean (Esentza Revolution și Esentza Robotics) și Bistrița (InfotronX și gazdele Bolts & Gears).

 

Prezent la competiție, președintele CJ BN, Radu Moldovan a precizat următoarele: ” O competiție spectaculoasă, datorită roboților, dar mai ales prin entuziasmul și creativitatea elevilor și toată susținerea profesorilor lor.
Felicitătri alianței câștigătoare, condusă de Bolts and Gears, dar și celorlalte echipe. Toți sunteți dovada că viitorul va arăta bine!

Eu, în continuare, vă sunt alături, pentru că meritați și sunteți modele de urmat pentru generația voastră!”

 

 

Acest tip de eveniment este un concurs demonstrativ, bazat pe reguli stabilite de asociația americană FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), în cadrul căreia echipele se pot antrena pentru etapele regionale și națională. În fiecare an, tema și regulile concursului sunt schimbate. De exemplu, sezonul trecut echipele participante au trebuit să construiască un prototip al unui “Rover” de pe Marte. Acesta recunoștea diferite tipuri de minerale, le colecta și le încărca intr-o “rachetă” pentru a fi aduse pe Pământ. Anul acestarobotul trebuie să imite un motostivuitor având sarcina de a muta “cărămizi” dintr-o parte în alta a terenului, iar apoi de a le așeza una peste cealaltă, astfel formând un turn.

 

Pe plan internațional, competiția FIRST Tech Challenge este gestionată de asociația FIRST încă din anul 1989. Pe plan național, organizația Nație Prin Educație se ocupă de toată organizarea mișcării de robotică și a concursului. În România sunt înregistrate peste 190 de echipe de robotică, implicând peste 3.000 de elevi.