Bistrița-Năsăud, în scenariile verde și galben cu privire la începerea noului an școlar

85

Anul școlar 2020 – 2021 ar putea începe după scenarii diferite în Bistrița-Năsăud, județul fiind împărțit, din punct de vedere epidemiologic, între scenariile galben și verde.

Ministerul Sănătății a publicat analiza epidemiologică a cazurilor de COVID-19 pentru fiecare localitate din România, inclusiv pentru unitățile administrativ-teritoriale din județul Bistrița-Năsăud. Pe baza acestor date, autoritățile urmează să stabilească după care din cele trei scenarii (verde, galben sau roșu) vor funcționa unitățile de învățământ în noul an școlar.

Astfel, potrivit analizei epidemiologice din data de 7 septembrie, cele mai multe UAT-uri din Bistrița-Năsăud se încadrează în scenariul verde – cel care prevede participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Există însă și șase UAT-uri care, la data de 7 septembrie, intră în scenariul galben, cu învățământul hibrid pentru elevii de gimnaziu și de liceu, fiind vorba despre orașul Beclean și comunele Dumitra, Livezile, Rebra, Spermezeu, Șieuț. La această dată, în Bistrița-Năsăud nu există nicio localitate în care să se impună scenariul roșu.

Potrivit Ministrului Sănătății, scenariile finale privind organizarea activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 vor fi stabilite în această săptămână.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori. Cele trei scenarii sunt: