Bistrița-Năsăud sub asediul ploii și grindinei: drumuri blocate, trenuri oprite în gări, case inundate atât în Bistrița cât și în județ.

541

Codul portocaliu anunțat pentru această după-amiază și-a făcut pe deplin ”datoria” , din păcate, ploaia torențială și grindina suprapunându-se peste ploile din ultimele zile, consecința fiind drumuri blocate, trenuri oprite în gări, case inundate atât în Bistrița cât și în județ.

 

În cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost activat, din momentul primirii avertizării Cod Portocaliu, Centrul Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei la sediul ISU Bistrița Năsăud.

  

În acest context au avut loc intervenții pentru sprijinirea populației afectate de precipatiile inregistrate in ultimă oră:  echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița intervin pentru evacuarea apei din curți și beciuri pe străzile Budacului, Iuliu Hossu și Calea Moldovei din mun Bistrita.

 

SVSU Bistrița intervine pe străzile Matei Eminescu și Dogarilor.

 

SVSU Feldru intervine in localitate pentru evacuarea apei dintr-o casă, curte.

 

 

DN 17C, în Dumitra blocat de aluviuni, intervine Secția de Pompieri Năsăud și SVSU Dumitra.

 

Drum blocat spre Ghinda de alunecare de teren/aluviuni. Intervine SVSU Bistrița.

 

La Dumitra persoane care au nevoie de sprijinul pompierilor pentru a fi evacuați din casa. Intervin pompierii militari nasaudeni și SVSU Dumitra.

La Dumitra, din ultimele date, toate persoanele sunt în siguranță, în locuințe, viața nu le e pusa in pericol, se lucrează pentru decolmatarea podețelor pentru scăderea nivelului apei.

 

Drum blocat de aluviuni spre Slatinita, Bistrița.

Se intervine cu buldoexcavator spre Ghinda și ulterior se va acționa spre deblocarea caii de acces spre Slatinita.

Pompierii militari nasaudeni au evacuat un copil și mama acestuia dintr-o casă. Dumitra. alocat și echipaj medical.

Persoana blocata Intr un copac (urcata pentru siguranța) la intrare in Slatinita, alocat SVSU.

 

Probleme cu apa ieșită din matcă și în comuna Coșbuc. Traficul rutier a fost blocat pe DN 17 C

 

Ploaia abundentă din această seară a creat probleme de trafic rutier și în comuna Coșbuc. Valea Hordoului a ieșit din albie și a inundat Drumul Național 17 C la ieșirea din sat spre Telciu. Au intervenit sătenii, în frunte cu primarul Ioan Pavelea, pentru a reda fluenței traficul rutier ce a fost blocat câteva zeci de minute.

 

 

Completare : Jelna: conform CLSU Budacu de Jos aprox 50 de case/curți/gospodării au fost inundate, cca.20 – 30 de persoane au fost evacuate preventiv, in conditii de siguranță ( apa intrase și în case). Debitul apei a început să scadă, o parte din oameni se pot întoarce la gospodării.

 

”Încă din jurul orei 18.00 ,au fost chemați din turele libere pompierii militari și încadrează echipaje cu motopompe și alte mijloace tehnice pentru a sprijini populația din municipiul Bistrița, orașul Nasaud și alte zone afectate. Din sutele de apeluri primite pe nr de urgență unic 112, prioritatea noastră sunt cazurile de evacuare a persoanelor care sunt in pericol, unde debitul apei a fost extrem de mare (Slatinita, Jelna, Dumitra, Monor). Toate solicitările sunt luate în evidență și în funcție de prioritizare (prioritate au misiunile în care oamenii sunt in pericol), vor fi remediate punctual, atât de către pompierii militari, cât și de către cei voluntari sau comitetele locale pentru situații de urgență”, spun cei de la CJSU Bistrița-Năsăud