” Casa de povești” din Sângeorz Băi este pusă la dispoziția unor familii nevoiașe pentru a face o mică vacanță

304

Gesturile umanitare, de compasiune pentru cei mai nevoiași, mai puțin favorizați de soartă au dispărut demult din societatea românească. Cu toate acestea, există și excepții care întăresc dureroasa realitate românească. Astfel, proprietarii casei ecologice din orașul Sângeorz Băi, ”Popasul verde”, oferă gratuit căsuța unei familii cu copii, familie care nu a avut posibilitatea de-a avea o vacanță sau câteva zile libere. Oferta apare pe https://www.popasulverde.ro/popasul-verde-sangeorz-bai/ : ” 19-20-21 Noiembrie oferim GRATIS casa noastra cu toate utilitățile (lemne de foc, gaz, apa calda, cafea, ceai) pentru familii (cu copii preferabil) carora le-a fost greu sa-si faca o vacanta. contactati ma in privat.  Conditia noastra este ca cei care o sa castige aceasta mini oferta sa-si aduca lenjerii de pat, prosoape etc si cand pleaca sa lase casa cel putin asa de curata cum a primit-o. Oferta e valabila pana ce anunt “oferta expirata” si va rog nu mai insistati daca oferta expira. Vă mulțumesc”.

Casa îi aparține lui Paul Axinte, un inginer român care locuieşte în Belgia de mai bine de 10 ani și care este designer tehnic la aeroportul din Bruxelles. Soția sa, Ann, lucrează la un ONG care sprijină imigranţii din zonele sărace ale capitalei Belgiei.

Cei doi îşi doreau de mult timp o căsuţă de vacanţă în România.

„De mult voiam să fac o casă de vacanţă în zona aceasta. Ne-am gândit la o casă pe structură de lemn, dar era mult prea banală. Am început cu un pic de risc”, a povestit Paul Axinte.

Construcția, care a costat în jur de 30.000 de euro, a fost gata în anul 2014. De atunci, ea a găzduit numeroși turiști din diferite colțuri ale lumii.

Cum a apărut Popasul Verde

Casa „Popasul Verde” este construit integral din materiale naturale, ecologice şi reciclate, majoritatea procurate local, cu foarte puţine excepţii impuse de legislaţia românească în domeniul construcţiilor, cum ar fi betonul folosit la fundaţie. Cu toate acestea, cantitatea de beton a fost redusă semnificativ prin adăugarea pietrei.
Structura de rezistenţă a casei este realizată din lemn, iar zidurile exterioare din baloţi de paie cu grosimea de aproximativ 50 cm, la care se adaugă zone (în special la îmbinarea pereţilor) unde s-a folosit cob.

Acoperişul Popasul Verde

Acoperişul este de tip „înverzit”, format dintr-un sistem care permite creşterea vegetaţiei fără a fi nevoie de o întreţinere intensivă. Acest lucru este posibil prin folosirea unor anumite tipuri de plante rezistente la condiţii de climă extreme, în cazul de faţă fiind vorba de plante suculente sau sedum-uri. Un astfel de acoperiş, cum a fost folosit la construcţia Popasului Verde din Sângeorz-Băi, oferă o foarte bună izolare termică a casei pe lângă faptul că înlocuieşte suprafaţa de vegetaţie înlăturată de amprenta casei la sol.

O casă specială

O serie întreagă de elemente decorative, cum ar fi nişe în pereţi, trepte, dar mai ales baia şi porţiuni din bucătărie sunt si vor mai fi finisate cu tadelakt, tencuiala de cob sau de var, piese din case vechi tradiționale din zona Sângeorzului care s-au dărâmat, cum ar fi acoperișul « creț » sau bârnele vechi de susținere.

Relaxare continuă

Popasul este ideal pentru a fi locuit de către două familii pe perioade mai lungi sau mai scurte, atât pe timpul verii cât şi pe timpul iernii, cu un consum minim de energie datorat proprietăţilor termoizolante excepţionale ale pereţilor şi acoperişului verde. Suprafaţa relativ mare a acoperişului permite folosirea acestuia ca o terasă, unde va fi o măsuţă pentru două persoane. Se poate urca pe acoperiş printr-un geam de acces din interior.