Cele de două decenii de înfrățire între Rebrișoara și Blain, reliefate într-o expoziție vernisată la Muzeul Grăniceresc Năsăudean

924

La Muzeul Grăniceresc Năsădean a fost vernisată, astăzi, o expoziție de pictură cu tablouri semnate de două artiste franceze, respectiv: Marie-Odile Florin și Mariana Mihuț, ultima fiind o compatrioată stabilită în Hexagon, eveniment artistic încadrat aniversării a 20 de ani de înfrățire între comuna Rebrișoara și orășelul francez Blain.

Introdus de arheologul dr. Lucian Vaida – directorul muzeului năsăudean, vernisajul s-a bucurat de prezentarea făcută de profesorul și pictorul Lucian Bichigean.

Vernisăm, astăzi, expoziția a două pictorițe franțuzoaice, una dintre ele fiind compatrioată cu noi, și mă refer aici la Mariana Mihuț care s-a căsătorit în Franța și a rămas la Blain. Lucrările Mariei-Odile Florin ne aduc în fața arta abstractă, în timp ce Mariana Mihuț ne prezintă tablouri de pictură naivă. (…) Vreau să credeți că expoziția acesta de bun gust nu fost adusă întâmplător la Năsăud, ea fiind rodul unei conlucrări între Rebrișoara și Blain, localități ce au sărbătorit în acest an două decenii de înfrățire. Dumneavoastră nu vă rămâne decât să vă bucurați de aceste tablouri”, a spus Lucian Bichigean.

Apoi, profesorul Andrei Cârcu de la școala din Rebrișoara a ținut să aducă în fața auditoriului câteva aspecte de prezentare: ”Vă mulțumesc că ați venit în număr așa mare pentru acest vernisaj. Discutăm aici de opera doamnei Marie-Odile Florin, care s-a născut în anul 1945 la Blain. Ea are o viziune proprie asupra artei abstracte, opera ei fiind rezultatul impulsurilor de moment pe care le-a transpus în aceste tablouri. Vedem maturitate, vedem influențe ale filozofiei vieții, ale iubirii și ale trăirilor pe care Marie-Odile le-a avut. Sper să apreciați aceste lucrări, ce pun la lucru imaginația privitorului. Pe de altă parte, cea de-a doua pictoriță prezentă cu opere în cadrul acestei expoziții, Mariana Mihuț, vine cu forța picturii naive, în care pot fi admirate profunzime și dimensiuni ce denotă finețe și sensibilitate artistică. Ne face cinste și suntem mândri că la Blain, într-o comunitate frumoasă, avem un reprezentant al artei românești, care se face din ce în ce mai cunoscut nu numai în Franța, unde locuiește acum, ci și în România, cu intenții de la mai mare. Vă mulțumesc foarte mult pentru atenție!”, a prezentat, la rândul său, profesorul Andrei Cârcu.

Seria discursurilor a fost finalizată de primarul Viorel Clapău, edilul comunei Rebrișoara lăudând modalitatea artistică de celebrare a jubileului de înfrățire dintre cele două localități aflate la circa 2000 de kilometri depărtare. ”Pot spune că această expoziție este o încununare a celor două decenii de înfrățire dintre Rebrișoara și Blain, prin schimburi artistice bilaterale, cea mai recentă din partea noastră fiind evoluția ansamblului ”Izvorașul” și a unei prezentări de costume populare în cadrul recentei vizite pe care am efectuat-o la frații noștri din Blain, răspunsul lor venind acum, prin această expoziție de pictură. Consider că aceste acțiuni deosebite sunt reușite depline și ne bucurăm de această colaborare. Vă mulțumesc pentru prezență și vă rog să vizitați expoziția”, a declarat primarul Viorel Clapău.