Centenarul Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”, sărbătorit la Bistrița

345

Unitate de elită a Armatei României, Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”  marchează 100 de ani de existență printr-o serie de manifestări care se vor desfășura în municipiul Bistrița,  în zilele de 6 și 11 februarie 2019. Astfel, miercuri, 6 februarie, de la ora 13:00, Cercul Militar va găzdui un simpozion dedicate Centenarului marii unități, iar de la ora 18:00, la Palatul Culturii va avea lor concertul aniversar ,,Pe aripile muzicii de fanfară” susținut de Fanfara Militară a Garnizoanei Bistrița.

Manifestările dedicate Centenarului Brigăzii  81 Mecanizată vor continua luni, 11 februarie, prin dezvelirea, la sediul comandamentului, a plăcii comemorative dedicate aniversării unui secol de la înființarea Regimentului 81 Infanterie precursor al marii unități de astăzi. Va urma, în aceeași zi, de la ora 12:00, o ceremonie militară și religioasă  în Piața Petru Rareș, urmată de defilarea efectivelor şi tehnicii.  În aceeași zi, începând cu ora 13:00, doritorii vor putea vizita, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, standuri de tehnică, armament şi echipamente, respectiv  Sala de Tradiţii a Brigăzii 81 Mecanizată.

Brigada 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” face parte din Divizia 4 Infanterie ,,Gemina” și are în compunere batalioane de artilerie, apărare antiaeriană, infanterie, tancuri și sprijin logistic, respectiv subunități de brigadă de cercetare, comunicații și informatică, geniu, apărare CBRN (chimică, bacteorologică, radiologică și nucleară), EOD (explosive ordnance disposal) și sprijin logistic.

Din anul 1996, militarii Brigăzii 81 Mecanizată execută misiuni în teatre de operații din numeroase state ale lumii (precum: Angola, Afganistan, Irak, Bosnia, Macedonia etc) unde reprezintă România cu devotament și profesionalism. Chiar și în aceste momente de sărbătoare, militarii Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” se află la datorie în  teatrul de operații din Afganistan.

Vineri, 1 februarie, Klaus Johannis, Președintele României a semnat  decretul  prin care a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari, Drapelului de Luptă al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”: ,,în semn de deosebită apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor încredinţate, pentru contribuţia deosebită avută la promovarea imaginii Armatei României”.

Cristina Rusu