Ceremonie militară și concursuri sportive de Ziua Uniri Mici în Kandahar. Ultima sărbătoare a ,,Șoimilor”, în teatrul de operații, înaintea de întoarcerea acasă

833

Militarii Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române în teatrul de operații din Afganistan, acolo unde participă la misiunea NATO-Resolute Support. Astfel, joi, 24 ianuarie, în Baza Militară Aeriană din Kandahar a avut loc ceremonia militară și religioasă dedicată împlinirii a 160 de ani de la actul istoric înfăptuit în 1859. În cadrul ceremoniei, a fost invocată însemnătatea zilei de 24 ianuarie, ca zi ce a deschis calea spre Marea Unire de la 1918, și a avut loc premierea câștigătorilor concursurilor sportive organizate  în baza militară cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Aceste concursuri s-au desfășurat în zilele premergătoare evenimentului și la ele au participat șase echipe, patru ale companiilor din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților”, contigentului Armatei Bulgariei și Batalionului 2 – 14 Golden Dragons din Armata SUA. Militarii celor șase echipe s-au întrecut la fotbal, trasul frânghiei și concursul ,,Iron  Hawk”, acesta din urmă constând  în parcurgerea unui traseu cu echipamentul complet și executarea unei trageri de precizie. Echipele ,,Șoimilor” au câștigat toate cele trei premii puse în joc la fotbal și concursul ,,Iron Hawk”, în timp ce la trasul frânghiei au reușit să câștige doar premiul I, premiile II și III revenind Echipei Batalionului 2 – 14 Golden Dragons al Armatei SUA și Echipei Armatei Bulgariei.

Totodată, în cadrul ceremoniei, militarii Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” au primit  Medalia ,,NATO Non – Article 5”, în semn de apreciere pentru participarea la misiunea din Afganistan. La finalul ceremoniei dedicate Unirii Mici în Baza Militară Aeriană Kandahar, mai mulți militari ai batalionului au fost avansați în gradul următor. A fost ultima sărbătoare națională pe care ,,Șoimii” au petrecut-o în teatrul de operații, înainte de întoarcerea acasă programată pentru săptămânile următoare când, rând pe rând, militarii bistrițeni vor ajunge acasă.

prof. Cristina Rusu