Circa 30 la sută dintre chiriașii ANL din municipiul Bistrița au ales să cumpere locuințele

100

Chiriașii locuințelor construite de Agenția Naţională pentru Locuinţe (ANL) pe raza municipiului Bistrița s-au arătat interesați să devină proprietari ai acestor imobilele. Potrivit Primăriei Bistrița, un procent de aproximativ 30 la sută dintre chiriași au ales să cumpere aceste locuințe. 

ANL a construit pe raza municipiului Bistrița peste 700 de locuințe pentru tineri, imobile care, potrivit legislației în vigoare, pot fi și cumpărate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, fie prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, fie prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

La nivelul municipiului Bistrița, circa 30 la sută dintre chiriașii locuințelor ANL s-au arătat interesați să cumpere aceste imobile.

”Dintre cele 773 de locuințe ANL construite în Bistrița, un număr de 248 de locuinţe au fost vândute în favoarea titularilor contractelor de închiriere, în vreme ce restul de 525 de locuințe au rămas în administrarea Consiliului Local al municipiului Bistriţa, acestea fiind situate în 19 blocuri”, informează Primăria Bistrița.

În ceea ce privește prețul pentru vânzarea unei locuințe ANL, acesta este stabilit la nivel central, iar datele ANL arată că valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor este de 2.996,00 lei/metru pătrat, inclusiv TVA. Această valoare a fost stabilită printr-un ordin al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din 29 iulie 2020.

Astfel, la un calcul simplu, un apartament cu o suprafață de 60 de mp construit prin ANL costă aproximativ 180.000 de lei, adică circa 37.000 de euro.

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.