Colonelul Liviu Rusu are de astăzi un bust în satul unde s-a născut – Poienile Zagrei

669

De Ziua Eroilor Neamului Românesc, în premieră, ceremonia militară dedicată Zilei Eroilor nu a mai avut loc în Municipiul Bistrița, ci în Poienile Zagrei, comuna Zagra, în memoria unuia dintre cei mai mari eroi ai Armatei Române: Colonelul Liviu Rusu! Aici, în colaborare cu Primăria Zagra și Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Bistrița-Năsăud, „Col. Liviu Rusu”, Consiliul Județean BN a ridicat un bust al marelui lider militar și a lansat o carte ce evocă personalitatea sa.

Colonelul Liviu Rusu (n. 1898 în Poienile Zagrei) a participat la luptele din cele două Războaie Mondiale. Pentru faptele sale se vitejie este răsplătit cu cea mai mare distincție care se oferă ofițerilor doar în timp de război: Ordinul Militar “Mihai Viteazul”, clasa a III-a.

Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean: ”

Ca om și ca român, prind curaj și speranță în viitorul țării noastre, văzând ce se întâmplă astăzi în Poienile Zagrei!

Cinstirea valorilor de bază ale poporului român: biserica, Bunul Dumnezeu, armata țării, eroii și portul popular nu mai sunt la modă astăzi! Dar, mie și nouă tuturor, nu ne pasă dacă sunt la modă sau nu!

Să fii român, să îți cinstești eroii, să aduci slavă lui Dumnezeu și să te mândrești cu tradițiile și minunatele costume din Ținutul Năsăudului înseamnă să poți arăta cine ești! Sunt milioane de români în afara granițelor țării care tânjesc după un strop din bucuriile pe care le trăim noi astăzi!

Sunt milioane de români, mulți din Zagra, din toate comunele județului nostru, plecați să câștige o pâine mai bună în afara țării!

La fel cum în timpul războiului, au fost despărțiți soți de soții, mame de copii sau frații de frați, acum au fost despărțiți pe timp de pace. Cu toată dragostea care o oferă bunicii, niciodată nu vor putea înlocui mângâierea unei mame sau bucuria copilului de a se juca cu tatăl său! Sunt în acord cu un vechi proverb evreiesc care sună cam așa, citez: ”Dumnezeu nu a putut fi pretutindeni, atunci a creat mama”!

E trist, dar peste România au trecut și momente mai grele! Și atunci, la fel ca și acum sunt mulți oameni și națiuni care au interesul ca România să nu mai fie o țară, dar mai ales ca românii să nu mai fie un popor. Nu au reușit nici atunci și nu vor reuși nici acum să ne dezbine! Pentru că indiferent de greutăți, în adâncul sufletului nostru toți iubim România! Putem locui în multe locuri din lume, dar un singur loc va fi ”acasă”, iar acel loc poate fi doar România!

În ciuda urii semănate în preajma alegerilor între noi, între români, noi toți rămânem aici. Noi rămânem cu nevoile și problemele noastre dar și cu bucuriile și cu libertatea de a spune ce gândim! Zagra a fost dintotdeauna o comunitate etalon. Un om care a unit și a adus la acest nivel comunitatea din Zagra este primarul Dumitru Bușcoiu!

Mă bucur să îl am alături și să dezvoltăm proiecte concrete. Acum, în Zagra se derulează și se vor derula până în 2020 proiecte de peste 12 milioane de euro, adică peste 560 de miliarde de lei vechi. Mai mult, este în procedură de licitație publică și modernizarea drumului de la pasarela din Beclean, prin Cociu, Nimigea și până la Zagra. Pentru acest drum am atras 17,5 milioane de euro din fonduri europene, adică 810 miliarde de lei vechi.

Noi, cei care vremelnic suntem încredințați de dumneavoastră cu sarcini administrative, în ciuda tuturor riscurilor, muncim să facem din România un loc în care să ne creștem cu drag copiii și nepoții iar tinerii să aibă un viitor concret!

Alături de primarii județului Bistrița-Năsăud, alături de primarul dumneavoastră, Dumitru Bușcoiu și alături de fiecare dintre dumneavoastră putem face schimbarea în bine a României! Am așteptat de prea mult timp ca cineva de la București să schimbe România și abia acum ne dăm seama că nu un om e România! România, cu bune și mai puțin bune suntem noi toți!

Ziua de astăzi are o triplă semnificație: Din punct de vedere religios sărbătorim Înălțarea Domnului, din punct de vedere moral ne aducem aminte de eroii neamului care au plătit cu viața prețul libertății noastre și din punct de vedere sufletesc aducem cinste unui erou al neamului românesc, Colonelul Liviu Rusu, născut în Poienile Zagrei.

Datorită frumoasei comunități din comuna Zagra, la solicitarea domnului primar Dumitru Bușcoiu, atât eu cât și domnul prefect Ovidiu Frenț și Dl. General Mircea Gologan am făcut o excepție unică: mutarea ceremonialului dedicat eroilor neamului românesc din municipiul Bistrița la Poienile Zagrei.

Județul Bistrița-Năsăud, a ajuns să fie scris în cartea vie a istoriei poporului român, prin eroii care s-au jertfit pentru libertatea noastră.  Datorită lor trecutul acestui colț de țară închegat și unitar, este astăzi o bază solidă pe care noi, cei aflați vremelnic în slujba oamenilor, ne dorim să construim un viitor frumos pentru copii noștri.

Ne întâlnim atât astăzi, cât și an de an, cu dârzenia și curajul eroilor bistrițeni la monumente și în cimitire, dar mă întreb cu îngrijorare, oare câți dintre noi ar mai fi dispuși să își piardă azi viața, pentru țara noastră? Îmi vin în minte cuvintele lui  Nicolae Iorga care spunea că ”Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii, e ca un copil care nu își cunoaște părinții”.

Vă îndemn așadar, din calitatea mea de Președinte al Județului Bistrița-Năsăud și din cea de român, să le vorbiți copiilor despre sacrificiile înaintașilor noștri. Profit de această ocazie și fac un apel către profesorii de istorie, pe care îi rog să le vorbească copiilor noștri despre ce au făcut străbunii lor, despre cine a fost Colonelul Liviu Rusu!

Eu nu o să intru în detalii legate de activitatea de erou a Domnului Colonel Liviu Rusu, deoarece o să o facă în detaliu, doi oameni care păstrează vie amintirea eroilor bistrițeni: domnul colonel în rezervă Vasile Măgherușan și domnul colonel în rezervă Ioan Cordovan, care au scris și o carte care va fi prezentată în scurt timp la căminul cultural din Poienile Zagrei.

Vă mulțumesc pentru că știți să vă cinstiți eroii! Vă mulțumesc că ați vrut să fim parteneri la acest proiect de suflet!

Sunteți o comunitatea vie, frumoasă, condusă de un om harnic și cu frică de Dumnezeu, domnul primar Dumitru Bușcoiu! Ca să fie tabloul complet și la nivel religios aveți șansa ca la nivel spiritual să fiți păstoriți de unul dintre cei mai importanți intelectuali ai Bisericii Ortodoxe Române, Preacucernicul Părinte Protopop Ioan Dâmbu!

Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că acum, la fel ca în fiecare clipă, este cu noi! Îi mulțumim pentru tot ce ne dă zi de zi și vă invit să ne rugăm fiecare ca Bunul Dumnezeu să  binecuvinteze țara noastră! Acum la 100 și un pic de ani de la Marea Unire și până în veac!

Dumnezeu să binecuvinteze Poienile Zagrei, Za