Comandații de companie ai ,,Șoimilor” dislocați în Afganistan, au împreună 11 misiuni în acest teatru de operații

556

Deși tineri, comandanții celor patru companii din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților”, batalion care participă la Misiunea NATO-Resolute Support din Afganistan în perioada august 2018-februarie 2019, sunt militarii extrem de experimentați, veterani ai teatrelor de operații care au adunat, împreună, nu mai puțin de 11 misiuni în Afganistan.

În perioada dislocării în Afganistan, celor patru companii ale ,,Șoimilor” le-au fost încredințate activități zilnice foarte importante cărora le-au făcut față în cele mai bune condiții. Și asta, datorită modului în care comandanții celor patru companii au planificat activitățile și au știut să-i motiveze subordonații. Acești ofițeri care pot servi oricând ca modele pentru colegii lor, în special pentru tinerii ofițeri aflați la îcneput de drum sunt: locotenentul Grigore Motofelea (Compania 1 Protecția Forței ,,Aquila), căpitanul Marius Cuțuhan (Compania 2 Protecția Forței ,,Bulldogs”), căpitanul Daniel-Dorin Cucură (Compania 3 Protecția Forței ,,Cobras”) și locotenentul Florin Rus (Compania 4 Protecția Forței ,,Draco”).

În cadrul Misiunii NATO Resolute Support,  militarii Companiei 1 Protecția Forței  ,,Aquila” și ai Companiei 2 Protecția Forței ,,Bulldogs” au supravegheat aria de responsabilitate cu scopul a a descuraja orice tentativă de atac a insurgenților asupra militarilor coaliției și asupra Bazei Militare Aeriene Kandahar, ,,îngerii păzitori” din Compania 3 Protecția Forței ”Cobras” au asigurat protecția consilierilor care s-au ocupat cu instruirea militarilor din forțele de securitate afgane, în timp ce militarii Companiei 4 Protecția Forței ,,Draco”  au  securizat punctul de acces în Baza Militară Kandahar (Entry Control Point 5), pentru prevenirea accesului persoanelor și autovehiculelor neautorizate,

Amănunte despre cei patru comandanți de companie am aflat din materialul transmis pentru Armata României de căpitanul Andreea Bîrzu, ofițerul de presă al Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” dislocat în Afganistan.

​,, Compania 1 Protecția Forței ”Aquila” a fost și este condusă, pe timpul participării la Misiunea Resolute Support, de către locotenentul Grigore Motofelea. Deși este tânăr, poate fi considerat un veteran al teatrului de operații. ,,Sunt la a treia misiune în Afganistan și pot spune că fiecare misiune este diferită, frumoasă și grea. Cea mai solicitantă și cu grad ridicat de responsabilitate este misiunea curentă, mai ales că este cu Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița”, structură la care mi-am desfășurat activitatea întreaga carieră până în acest moment. Oricum, fiecare misiune, aici sau acasă, este o nouă provocare, o nouă etapă a devenirii noastre, care, odată încheiată, a mai adăugat pe umerii noștri experiență și cunoaștere și ne–a făcut mai buni profesional” după cum ne spune chiar el.

Relaționarea cu populația locală și construirea unei relații de încredere cu forțele de securitate afgane au constituit un obiectiv important al comandanților de companie. ,,Am fost consilier pentru șeful poliției și pentru șeful NDS de nivel districtual din aria de responsabilitate a companiei și am descoperit în aceștia doi parteneri demni de încredere, profesioniști și principiali, care au contribuit, prin sprijinul lor, la buna desfășurare a misiunilor noastre”, explică locotenentul Motofelea.

​ Pe căpitanul Marius Cuțuhan, comandantul Companiei 2 Protecția Forței ”Bulldogs” îl cunoaștem deja prin prisma rezultatelor sportive de excepție obținute ca elev și student militar și, pe urmă, ca ofițer.  Marius a ales să îmbrace haina militară din dorința de a face ceva pentru țară și fascinat, de altfel, ca toți tinerii, de ținuta militară. În anul 2003 a fost declarat admis la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Patru ani mai târziu, intra pe porțile Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Este la a doua misiune în teatrul de operații din Afganistan. În 2014 călca pentru prima dată pe tărâm afgan, tot în Baza Militară Aeriană Kandahar. Diferența este că atunci era tânăr locotenent, comandant de pluton. Datorită rezultatelor obținute atât în țară, cât și pe timpul misiunii, Marius a fost înaintat la gradul de căpitan înainte de termen. ,,Nu aș putea spune că una a fost mai dificilă decât cealaltă. Fiecare a avut specificul ei, provocări diferite și situații inedite care au trebuit gestionate”, mărturisește căpitanul Cuțuhan atunci când face comparație între cele două misiuni.

 

Căpitanul Daniel Cucură este comandantul Companiei 3 Protecția Forței ”Cobras” și, când își aduce aminte de începutul carierei de militar, ne spune că: ”Am ales cariera militară deoarece m-au fascinat întotdeauna provocările, iar la 20 de ani a fost o provocare să fac parte din Armata României. În același timp, am fost atras, încă din clasele primare, de uniforma militară, deși, pe vremea aceea, credeam că armata înseamnă doar defilări și ceremoniale, așa cum vedeam eu la televior. În timp, am descoperit că armata înseamnă mult mai mult decât își poate imagina cineva din exterior și mult mai mult decât o profesie: înseamnă disciplină, profesionalism, curaj, experiență deosebită de viață, loialitate, dragoste de țară și multe altele”.

Daniel este cel mai bun exemplu, care demonstrează că dacă îți dorești ceva cu adevărat, cu multă muncă și perseverență îți vei atinge obiectivele. Și–a început cariera militară în urmă cu aproape 16 ani, la Batalionul 812 Infanterie ”Bistrița”, ca soldat gradat profesionist. Ambiția și dorința de a reuși l-au determinat să acceadă în corpul subofițerilor, lucru ce s-a întâmplat în anul 2004.

În 2007 participa la prima misiune în teatrul de operații din Afganistan, ca ajutor comandant de grupă. Au trecut 12 ani de atunci, perioadă în care Daniel a avansat în cariera militară, reușind să acceadă în corpul ofițerilor. În prezent, se află la a treia misiune în Afganistan ca ofițer, în 2011 și 2014 în calitate de comandant de pluton, iar în prezent este comandant de companie.

,,Este o diferență de responsabilitate, de a avea mult mai mulți oameni în subordine și mult mai multe misiuni pe care trebuie să le coordonezi, dar, în același timp, șansa de a evolua la un alt nivel și de a demonstra abilitățile de lider. Ca și comandant de companie, principalul meu obiectiv este, pe lângă executarea cu profesionalism a misiunilor de zi cu zi, întoarcerea acasă cu toţi militarii din subordine şi pentru acest lucru mi-am antrenat cu responsabilitate subordonații, în poligoanele din țară, pregătindu-i pentru tot ce aveau să întâlnească pe teren, inclusiv situaţii limită. Consider că formăm o adevărată echipă care își face treaba cu profesionalism, pasiune și dăruire și, din acest punct de vedere, sunt mândru de subordonații mei, de faptul că sunt comandantul Companiei 3 Protecția Forței ,,Cobras”, ne spune căpitanul Cucură când ne explică diferența între a conduce un pluton și a conduce o companie în teatrul de operații din Afganistan.

Ultimul, dar nu cel din urmă, comandant de companie este locotenentul Florin Rus, cel mai tânăr dintre cei patru. Tânăr, dar nu lipsit de experiență deoarece, și el, este la cea de-a doua misiune în teatrul de operații din Afganistan. Compania 4 Protecția Forței ”Draco”, pe care a condus-o, timp de șase luni, cu dăruire și profesionalism a avut dificila și importanta sarcină de a gestiona accesul de persoane și autovehicule în Baza Aeriană Militară Kandahar.

​A ales cariera militară de mic, de la 14 ani când a fost admis la Colegiul Militar Național ”Mihai Viteazul”. Decizia acelui copil, sprijintă de părinți, l-a făcut să devină omul și ofițerul de azi.
​Prima misiune a venit în anul 2016 alături de militarii Batalionului 2 Infanterie ”Călugăreni”, unde a îndeplinit funcția de comandant pluton. ​Experiența primei misiuni l-a ajutat în sprijinirea comandanților de plutoane, unii fiind la prima misiune: ”de multe chestiuni de care s-au lovit ei, dar și noi la rândul nostru ne-am lovit. I-am perceput foarte ușor și le-am înțeles greutățile și, de cele mai multe ori, am încercat să îi ajutăm exact cum am fi vrut noi să fim ajutați când am fost ca ei”, explică Florin. La final de misiune, se gândește la evoluția sa în carieră, la accederea în statul major al batalionului, la acumularea de noi cunoștințe și la desăvârșirea sa ca militar.

Cei patru comandanți de companie din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților”, reprezintă un model de urmat pentru mai tinerii lor colegi, datorită modului lor profesionist de a-și îndeplini sarcinile primite, din dorința lor de a deveni mai buni și de a se perfecționa atât ca militari cât și ca oameni”. 

Cristina Rusu

Sursă foto: Radu Bungărdean