Concesionare, să fie, dar să știm și noi…

504

La ultima ședință de Consiliu Local, aleşii municipali  au aprobat documentația pentru concesionarea iluminatului public. Practic, s-a întocmit un caiet de sarcini extrem de favorabil pentru viitorul câștigător. Primăria Bistrița ar încasa o redevență de 5%, adică 3.000 de euro pe lună . Asta în timp ce firma care prinde contractul va încasa aproximativ 50.000 de euro pe lună! Practic, prețul contractului, înseamnă contravaloarea   serviciilor prestate aferente iluminatului public.  Interesant este faptul că, studiul de fezabilitate pentru modernizarea, reabilitarea si extinderea sistemului de iluminat public din municipiul Bistrița si localitățile componente a fost elaborat de ELECTRO-URSA SERVCOM SRL Bistrița, ciudat fiind că vorbim de aceeaşi firmă care în ultimii 10 ani s-a ocupat de întreţinerea iluminatului public prin intermediul unui contract-cadru semnat cu Direcţia de Servicii Publice.

 În acest context, liderul PNL Bistriţa, Sorin Hangan a spus în cadrul unei conferinţe de presă că, viitorul contract  pare mai degrabă un cadou făcut unei firme”.

Sorin Hangan: “  Pentru că noi suntem darnici, vom da din buzunarul nostru, al comunităţii, peste 600.000 euro/an unei societăţi şi vom încasa înapoi doar o redevenţă de aproximativ 20.000 euro. În contextul dărniciei ce ne caracterizează, ca administraţie locală, nu obligăm firma concesională să modernizeze sau să extindă reţeaua de iluminat public. Dacă vom avea astfel de idei, noi, bistriţenii, vom scoate alţi bani din buzunar. Este greu de înţeles această politică administrativă marca PSD-ALDE, mai ales că în ultimii ani iluminatul public în municipiu a fost unul deficitar, iar pe unele străzi, şi nu puţine, lipseşte cu desăvârşire”.

Un contract făcut pe genunchi

Potrivit celor spuse de Sorin Hangan, contractul pentru concesionarea iluminatului public pare să fie făcut pe genunchi şi pare o înţelegere tacită deoarece nu există niciun indicator de performanţă şi eficienţă: “ Aprobarea acestui contract pe repede înainte naşte foarte multe întrebări vizavi de onestitatea părţilor contractante. Să dai bani mulţi pentru un serviciu care nu va aduce nicio îmbunătăţire ţine de nepăsarea cheltuirii banului public. Motivarea primarului că prin acest contract vrea să acceseze bani prin Programul Operaţional Regional pentru extinderea şi modernizarea reţelelor electrice este superfluă, pentru că, pentru a face acest lucru, putea folosi contractul prin încredinţare directă extistent deja de 11 ani”, a conchis Hangan.

Ce spune primarul Ovidiu Creţu?

Precizăm că:  Iluminatul public va fi concesionat unei firme pentru cinci ani, însă aceasta nu va fi obligată să facă nicio extindere de rețea pe banii ei, doar la solicitarea și pe cheltuiala bugetului local. Primarul Ovidiu Crețu a motivat demersul prin aceea că municipalitatea vrea să acceseze bani europeni prin Programul Operațional Regional (POR) ca să extindă rețelele, iar în ghidul solicitantului ar fi obligativitatea existenței unui astfel de contract.

 

 

”Nu cred că se pune problema să renunțăm la un astfel de contract de concesiune pentru că renunțăm, automat, la 3 milioane și ceva de euro bani europeni prin POR care înseamnă modernizarea iluminatului public în municipiul Bistrița. Putem spera că vine un concesionar nou, nu știm cine vine, dacă va veni la licitație, dar avem obligația să facem pașii respectivi să rezolvăm problemele și bineînțeles cred că ele pot fi rezolvate mai bine”, a explicat primarul Ovidiu Crețu.