Condusă de Ica Tomi, asociația Hispano-Română ”Salva” duce mai departe tradiția Mărțișorului în zona Madridului

787

Recunoscută drept promotoare a tradițiilor românești, în special a celor din Țara Năsăudului, sălăuanca Ica Tomi – președinta , asociației Hispano-Română ”Salva” din Madrid, nu a lăsat să treacă neobservată nici în acest an legenda Mărțișorului pe meleagurile iberice. Astfel că în după-amiaza zilei de ieri, grație asociației amintite, în sala de bibliotecă a Muzeului Costumului din capitala Spaniei a avut loc un atelier pentru copii de creat mărţişoare, organizat în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Spaniei, Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei şi Ambasada Bulgariei în Regatul Spaniei.

La eveniment au participat cadrele didactice ale cursului de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească (LCR) desfăşurat în şcoli spaniole din zona Madridului, dascăli care au coordonat participarea a mai multor grupuri de copii români la acest atelier.

Toţi cei care au vizita atelierul au primit foi volante cu legenda mărţişorului şi detalii despre includerea obiceiurilor de 1 martie în Patrimoniul Imaterial UNESCO, însoţite de un şnur de mărţişor. Aceştia au mai avut parte şi de o mini-expoziţie de mărţişoare şi de scurte prezentări ale obiceiurilor de mărţişor, susţinute de organizatori.

În cadrul acestui eveniment deosebit de frumos, noi, cei din asociația Salva, ne-am ocupat de partea practică a atelierului de mărțișor. Am prezentat istoria și simbolistica mărțișorului și, de la mic la mare, i-am ajutat și îndrumat pe toți cei prezenți ca să își creeze propriul mărțișor. O prezență agreabilă și un ajutor binevenit a fost din partea doamnelor profesoare de la LCR. A fost o atmosferă deosebit de frumoasă, cu o participare numeroasă în care cu toții am învățat câte ceva despre mărțișor și martenița, așa cum este denumită tradiția în Bulgaria”, ne-a transmis Ica Tomi.