Copiii Năsăudului de acum opt decenii, în fotografiile remarcabilei expoziții de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean

1546

O extraordinară expoziție fotografică este cadoul dedicat cu anticipație de către Muzeul Grăniceresc Năsăudean Zilei Copilului.
Este vorba de expoziția intitulată ”Copiii în arta fotografică a năsăudeanului Ștefan Tatay (1909-1958)”, eveniment ce a avut fost vernisat astăzi și în care pot fi admirate peste o sută de imagini fotografice imortalizate pe parcursul anilor 1930, având în prim-plan chipuri de copii, păstrate în negativ, pe plăcuțe de sticlă și aflate acum în patrimoniul muzeului năsăudean. Pentru a fi prezentate publicului imaginile au fost remasterizate de apreciatul fotograf Dumitru Rotari, de la instituția muzeală din Năsăud.

La vernisaj, directorul muzeului – doctorul arheolog Lucian Vaida, a anunțat că expoziția este prima dintr-o serie tematică dedicată fotografului Ștefan Tatay, singurul fotograf profesionist din Țara Năsăudului din perioada interbelică. ”Acum, am expus copii în marea majoritate a fotografiilor din expoziție, însă pentru 8 Martie de anul viitor vom vernisa o expoziție cu frumusețile feminine din Țara Năsăudului de acum 9 decenii iar mai apoi, tot pe parcursul anului viitor, vom deschide o expoziție fotografică în care apar fete lângă feciorii gata să meargă în cătănie proiectele, ocazie cu care vor fi scoase și albume cu cele mai reușite imagini din colecția Ștefan Tatay.

Pasionat de fotografie din copilărie, Ștefan Tatay și-a început cariera de fotograf profesionist la începutul deceniului patru al secolului trecut, moștenind în Năsăud atelierul unchiului său, Ludovic Nagy, de la care și-a însușit și tainele acestei meserii. A fost convins de la început că fotografia nu reprezintă numai o sursă de venit ci și o formă de artă. Ca urmare, de-a lungul întregii cariere a mers în pas cu evoluția, tot mai accentuată, a tehnologiei fotografice, și-a sporit mereu capacitatea de introducere a noului, pătrunzând în esența cunoașterii printr-o complexă și eficientă interconectare a cunoștințelor”, a expus arheologul doctor Lucian Vaida în deschiderea vernisajului.

Evocări emoționante despre Ștefan Tatay au mai făcut profesorii pensionari Gheorghe Pleș și Ioan Magdea, economista pensionară Floarea Pleș – în calitate de președintă a Cercului ASTRA Năsăud, pictorul Lucian Bichigean, alături de invitații speciali ai manifestării artistice: fii lui Ștefan Tatay – Ștefan Jr. (fost reputat dascăl de fizică la Liceul George Coșbuc din Năsăud) și Zgsigmond (inginer silvic).

Expoziția de la Năsăud vine în întâmpinarea zilei de 1 iunie (Ziua Internațională a Copilului), iar imaginile au fost pregătite pentru a fi prezentate publicului de către Dumitru Rotari, de la muzeul din Năsăud, de asemenea, un apreciat şi cunoscut fotograf.

Expoziția ”Copiii în arta fotografică a năsăudeanului Ștefan Tatay (1909-1958)” va rămâne deschisă la Muzeul Grăniceresc Năsăudean până la sfârșitul lunii iunie, ca de obicei evenimentul bucurându-se de sprijinul Complexulului Muzeal Bistrița-Năsăud și a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.