Coplata serviciilor medicale private a fost adoptată: BISTRIȚENII SE VOR PUTEA TRATA, LA ALEGERE, LA PRIVAT, IAR O PARTE DIN COSTUL TRATAMENTULUI AR URMA SĂ FIE SUPORTAT DE CASA DE ASIGURĂRI

568

Coplata serviciilor medicale private a fost adoptată de Guvern: Bistrițenii se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări

Pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate: practic, pacientul va putea „lua cu el” la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv, urmând să plătească din buzunar doar diferența de bani dintre această sumă și tariful de la privat. Ordonanța de Urgență ce prevede introducerea unei contribuții personale (coplată) pentru serviciile medicale private a fost adoptată în ședința de Guvern de miercuri. 

Care este noutatea majoră pe care ar urma să o aducă OUG privind coplata, comparativ cu legislația actuală:
  • Până la adoptarea acestei OUG, legislația permitea ca medicii să dea trimitere pentru ca pacienții să facă analize și diverse proceduri la laboratoare sau clinici private, însă se puteau deconta la privat doar analizele și serviciile medicale care aveau același cost ca la stat. În general, era vorba despre analize și proceduri simple, precum analize de sânge sau radiografii.
  • Niciun serviciu medical pe care privatul nu îl putea lăsa la același preț ca la stat, din cauză că nu era rentabil pentru el, ci prețul era mai mare, nu putea fi decontat de Casa de Asigurări, potrivit legislației, până la adoptarea acestei OUG.
  • Principiul OUG adoptate astăzi îi avantajează, la o primă vedere, pe plătitorii de contribuții care se plâng că, atunci când își fac analizele la privat, plătesc costul integral și nu beneficiază de banii plătiți obligatoriu pe asigurarea de sănătate – spun reprezentanții asociațiilor de pacienți consultați de HotNews.ro.
  • Surse din asociațiile de pacienți au atras însă atenția că măsura nu reprezintă o premieră, ci s-a mai aplicat în România până acum mai puțin de 3 ani, însă a eșuat și a fost suspendată după ce s-a constatat că unele clinici private au abuzat de ea – reușeau să „umfle prețurile” în așa fel încât atât pacientul, cât și Casa de Asigurări plăteau sume mai mari decât ar fi trebuit, conform legii. (Citește pe larg aici)
  • Surse din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au explicat, pentru pentru HotNews.ro, că OUG privind coplata este, în acest moment, departe de a produce efecte concrete, chiar dacă actul normativ a fost adoptat de Guvern.
  • OUG elaborată de Ministerul Sănătății „deschide deocamdată doar o posibilitate ca să stabilești unde bagi coplata, dar trebuie făcute acte normative subsecvente – contractul cadru, normele contractului cadru. Trebuie operate niște modificări și în funcție de asta vom ști ce și unde. Momentan, concret, nu avem nimic până nu se modifică, până nu apar noile acte normative. Acolo o să vedem concret ce anume”, au explicat surse din CNAS, pentru HotNews.ro.
Proiectul de act normativ s-a aflat astăzi pentru a doua oară pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, după ce acum două săptămâni a fost introdus pe ordinea de zi și ulterior retras.
 
  • Exemplu concret de calcul: Cât costa până acum o operație la privat și cât va costa după aprobarea coplății

Casa de Asigurări de Sănătate decontează, în prezent, în jur de 1.200 – 1.500 de lei pentru o operație de apendicită într-un spital de statla care se adaugă zilele de spitalizare – în jur de 100 – 200 de lei pentru o zi de spitalizare, în funcție de complexitatea tratamentului.

Acest lucru înseamnă că, din suma totală pe care pacientul o plătește în prezent pentru operația de apendicită la un spital privat, care poate ajunge la aproximativ 9.000 – 10.000 de lei (costul intervenției aproximativ 6.000 de lei + costul zilelor de spitalizare 2.000 – 3.000 de lei), pacientul va scuti aproximativ 1.500 – 2.000 de lei, sumă ce ar urma să fie decontată de Casa de Asigurări de Sănătate (echivalentul costului operației respective într-un spital de stat – aproximativ 1.200 – 1.500 de lei + costul zilelor de spitalizare – în jur de 100 – 200 de lei pe zi, cât decontează CNAS pentru o operație într-un spital de stat).

Acest calcul arată că, din totalul de 9.000 – 10.000, cât costă intervenția și zilele de spitalizare la privat, pacientul va plăti aproximativ 8.000 – 8.500 de lei, restul banilor urmând să fie decontați de Casa de Asigurări de Sănătate, care decontează, în prezent, operația respectivă doar la stat.

Acest calcul arată că „coplata la privat” poate duce la scăderea cu un procent de 10%, 15% sau chiar 20% a costurilor plătite de pacient pentru serviciile medicale de la privat.