Criticul, istoricul literar, traducatorul si poetul Ion Istrate a fost propus ”Cetățean de onoare al orașului Năsăud” de poetul Ion Cristofor

533

 

Cererea a fost citită de primarul Mircea Romocea în fața Consiliului Local Năsăud, în cadrul primei ședințe din acest an a forului legislativ orășenesc. Semnată de poetul clujean Ion Cristofor, solicitarea subliniază faptul că Ion Istrate este un mare cărturar pe care Năsăudul l-a făcut cadou Clujului, un poet savant, cum sunt foarte puțini, un om care vine în poezie cu o armătură teoretică și o cultură de mare anvergură și foarte bine asimilată. Urmează ca propunerea să stea la baza unui proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării Consiliului Local.

Ion Istrate, critic și istoric literar s-a născut la 21 septembrie 1948 în Năsăud. Este fiul lui George Istrate, mic meseriaș, și al Victoriei Istrate (n. Andresi), casnică. A absolvit Liceul “George Coșbuc” din Năsăud (1966) și Facultatea de Filologie a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1971). În 1982 devine doctor în Filologie al aceleiași universități. În perioadă studenției frecventează cenaclul “Tribună” al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor. Debutează publicistic în 1969 cu poezie în revistă ‘Tribună”. Debutul editorial arc loc în 1982 cu volumul Barocul literar românesc apărut la Editură Minerva. Colaborează la revistele: “Tribună”, “Steaua”, “Luceafărul”, “Cronică”, “Synthesis”, “Echinox”, “Cercetări de lingvistică”, “Napoca universitară”, “Limbă și literatură”, “Revue des etudes sud-est europeennes” ș.a.. După debut a publicat volumele: ”Scrie cum vrei” (versuri. Ed. Dacia. 1984), ”Romanul obsedantului deceniu” (1945-l964), ”O radiografie alfabetică” (Ed. Diamondia, 1995), ”Relația epică” (Ed. Napoca Star. 1998), ”Baroc și manierism” (Ed. Paralelă . 2000). Este prezent în două ediții ale antologiei Caietul debutanților (Ed. Albatros, 1981) și în volumul colectiv ”De la N. Filimon la G. Călinescu. Studii de sociologie a romanului” (Ed. Minerva, 1982). Este deținătorul următoarelor premii: premiul CC al UTC (1982), premiul ASISC al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor (1995), premiul pentru istorie literară al Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor (1998). A călătorit în Italia (1969), Suedia (1996), China (1998). Este membru al Uniunii Scriitorilor și al Societății de Științe filologice din România.

Pe 8 decembrie 2018, în cadrul unui eveniment cultural găzduit de Muzeul Grăniceresc Năsăudean, Ion Istrate și-a lansat volumele de sonete traduse din Dante Alighieri și Francesco Petrarca, precum si cartea proprie “Scrie cum vrei”.

La ora actuală, orașul Năsăud are 50 de cetățeni de onoare, primii titluri fiind acordate în anul 2000 iar ultimele în 2012.