Cu origini telcene, familia Asoltanei promovează intens tradițiile și folclorul românesc în Italia

1484

Printre invitații speciali ai Zilelor Festive ale comunei Telciu s-au numărat și soții Ana și Virgil Asoltanei, cei care alături de fiica Marinela Julia au susținut un apreciat recital în cadrul spectacolului folcloric de duminică. Este cel de-al doilea an consecutiv când familia Asoltanei este invitată de onoare la sărbătorile Telciului, localitatea natală a celor doi interpreți care sunt stabiliți de mai mulți ani în zona capitalei Italiei, Roma.

Pentru a-și ostoi dorul de țară, Ana și Virgil Asoltanei au pus bazele unei asociații culturale în Italia, cu scopul promomovării tradițiilor și foclorului românesc peste hotare. Ultima ”ispravă” în acest sens a fost faptul că datorită demersurilor Asoltanilor posturile folclorice tv din România sunt retransmise mai nou și în Cizmă. Și asta nu e tot, întrucât Virgil Asoltanei a fost distins de Armata Română cu Medalia Onoare, Demnitate și Devotament pentru implicarea sa directă în realizarea unui monument comemorativ pentru cei 3.000 de soldați români care au luptat, alături de italieni, împotriva Imperiului Austro-Ungar în Primul Război Mondial, singurul monument ridicat de străini pe teritoriul Italiei. Grație familiei Asoltanei, la evenimentul de dezvelire al monumentului din primăvara anului trecut a fost invitat și primarul comunei Telciu – inginerul Sever Mureșan, care, cu această ocazie a pus bazele colaborării Telciului cu orășelul Montalto di Castro.

Facem totul din dragoste de țară, întrucât să știți că, doar departe de România, am putut înțelege ce înseamnă dorul de neam și de rădăcinile poporului român. Ne e drag și suntem onorați că putem să promovăm tradițiile și folclorul românesc în Italia”, ne-au declarat Ana și Virgil Asoltanei, înainte de intrarea în scena spectacolului de la Telciu.