Cununa Grâului şi off road la finele acestei săptămâni în Spermezeu . Aici este aşteptat să vină şi europarlamentarul Rareş Bogdan alături de secretarul general al PNL, Robert Sighiartău

604

Eveniment deja marcant al văii Ţibleşului dar şi al judeţului Bistriţa-Năsăud, sărbătoarea comunei Spermezeu, „Cununa Grâului” a ajuns la ediţia cu numărul cinci. Tot în cadrul acestui eveniment, primăria Spermezeu, primarul Sorin Hognogi, au pus la cale şi o nouă ediţie a „Off road” Spermezeu, concurs ce va avea loc, duminică, 14 iulie,   pe dealurile uriașe din apropierea comunei Spermezeu. “ Avem 400 de hectare de pășune, cu multe zone abrupte, pâraie și mult noroi, așa că are balta pește și concurenții motoare. Avem trei categorii, grea, medie și una de hobby”, a spus Hognogi.

La spectacolul  din 14 iulie, prezentat de Menuţ Maximinian , şi, care va avea loc pe scena din centrul Spermezeului,  va cânta şi Cristian Pomohaci. Spectacolul de muzică populară începe la ora 17.00.

La această ediţie a “Cununii Grâului” va participa şi europarlamentarul liberal Rareş Bogdan dar şi secretarul general al PNL, deputatul bistriţean Robert Sighiartău.

De ştiut:  Obiceiul ” Cununii Grâului ” este practicat și în zilele noastre în comuna Spermezeu. Tradiţia spune că , în urmă cu 100 de ani,  o familie mai „înstărită” a satului își cheamă „neamurile” și vecini la clacă intr-o zi anume „ dacă o sta vremea” . Gazda trebuie să cheme la clacă și „ lăutașii” pentru a merge lucrul mai bine. În dimineața zilei în care urmează să fie secerată holda de grâu , oamenii se adună la casa gazdei, pentru a pleca spre „ holdă ”. Odată ajunși acolo femeile și fetele cu secerile taie grâul, în timp ce bărbații „ bat parii” și „cară snopii” de grâu ai secerătoarelor. După terminarea seceratului avea loc împletirea cununii din cele mai frumoase spice de grâu, din ultimul  „ snop” ori dintr-o „ fâșie de holdă” nesecerată.

După ce cununa era gata, un băiat o purta de la holda de grâu si pană la casa gazdei. Sătenii și copii satului „ udau cununa” pentru a sporii și îmbogății roadele de grâu anul viitor. După ce alaiul de secerători ajunge la casa gazdei,  băiatul care duce cununa, este răsplatit cu bani , iar ceata de secerători se așează la masă pentru a mânca si pentru a-și „ trage sufletul” după o zi întreagă de secerat .

Primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi spune că păstrarea unor asemenea tradiţii este o obligaţie a fiecărui edil de comună.