Deschiderea Centrului Regional de Dezvoltare Montană din Sângeorz-Băi, un prim pas pentru revigorarea gospodăriei țărănești de munte

745

Vineri, la Centrul Cultural ”Iustin Sohorca” din Sângeorz-Băi a avut loc deschiderea Centrului Regional de Dezvoltare Montană, cu sediul chiar în instituția gazdă a evenimentului ce a fost marcat de conferinţa cu tema ”Zona montană a României: prezent şi perspective”, organizată de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Bistrița-Năsăud în parteneriat cu Agenţia Naţională a Zonei Montane şi filiala Bistrița-Năsăud a Forumului Montan din România. S-au adus în atenţie noutăţile Legii Muntelui, precum şi stadiul actual al programului de investiţii.

Printre participanţi s-au numărat primari, reprezentanţi ai instituţiilor statului, membri ai Grupurilor de Acţiune Locală, fermieri, celor din Bistrița-Năsăud alăturându-li-se cei din Maramureș și Satu Mare. Întâmpinați cu urări de bun venit de primarul Traian Ogâgău, cei prezenți au aplaudat intervenția telefonică a ministrului agriculturii Petre Daea, aflat la Bruxelles.

Aplicarea acestei Legi a Muntelui este un început bun și sigur iar zilele următoare, când voi reveni în țară, doresc să ne putem revedea cu alte planuri pentru munte și să trecem la partea concretă a lucrurilor și să facem ceea ce este stabilit prin lege. Mă bucur că vă organizați, pentru că fără dumneavoastră nu putem să facem nimic, iar faptul că transmiteți muntenilor despre preocupările noastre deosebite pentru această perioadă este un lucru lăudabil, domnul Emil Iugan (n.r. președintele Forumului Montan din România Bistrița-Năsăud și vicepreședinte național) fiind un exemplu pentru întreaga țară, zona aceea (n.r. Sângeorz-Băi) fiind catalizatorul numărul 1 și care vă pune în situația de a cunoaște și a organiza. Eu sper că în următoarele săptămâni, când timpul ne va permite pentru a ne revedea, vom veni cu elemente suplimentare, cu oamenii care vor fi angajați la aceste centre și oficii de dezvoltare montană din teritoriu pentru a veni în întâmpinarea gospodarilor de la munte. Muntele este al nostru, ne-a dat semenția lui, nouă revenindu-ne misiunea de al păstra, de al cultiva și al preda generațiilor viitoare așa cum este curat dar mai bogat și mai sigur. Vă doresc multă sănătate și, de pe acum, vă spun să aveți un Paște fericit și să ne revedem cu bine și Dumnezeu să ne ajute iar dumneavoastră să faceți în ședința de acolo ceea ce v-ați propus, cu gândul că suntem alături de dumneavoastră”, a transmis ministrul Petre Daea.

Prezent la Sângeorz-Băi, cu precizări a venit și Tiberiu Ștef, consilierul personal al ministrului Agriculturii: ”Consider că Legea Muntelui este Constituția Muntelui Românesc, ea colectând și reglementând lucruri pentru zona montană care nu au fost niciodată abordate în țara românească. Această lege face o mare reparație comunitățile care au fost excluse în 2007 din zona montană și aici o să vedeți patru criterii suplimentare care au fost introduse pentru a fi recuperate o sumedenie de comunități din zona montană. Legea Muntelui mai are iarăși o prevedere importantă, faptul că a dat posibilitatea să apară acele legi subsecvente care privesc finanțarea pentru colectare și prelucrare lapte, lână, abatorizare, fructe de pădure, stânile montane și așa mai departe…Ar fi multe de spus, însă doar vreau să fac un apel la reprezentanții agricultorilor din zona de munte: ne trebuie organizare dumnezeiască, întrucât, din 2021, toată filozofia politicii agricole comune se schimbă. Vom discuta de planuri naționale strategice și vreau să vă fac atenți cu un singur lucru: unul dintre criteriile importante pentru care vor fi acordate finanțări din fonduri europene va fi performanța. Nu va mai fi destul să avem teren și animale și să ne ducem la APIA pentru a accesa subvențiile, ci va trebui să dovedim că facem performanță. Volumul de informații, provocările în general care vor urma din 2021 vor fi mult mai ușor contracarate dacă vom fi organizați. Repet: suntem obligați să ne organizăm la nivel de agricultori în zona de munte. Acesta este mesajul meu de încheiere, vă mulțumesc și vă doresc numai bine”.

Despre funcționarea directorul Agenţiei Naţionale a Zonei Montane a vorbit Dănuț Gâțan, directorul instituție ce are sediul nu în București ci la Vatra Dornei. ”Deschidem, astăzi, la Sângeorz-Băi, cel de-al patrulea Centru Regional de Dezvoltare Montană din totalul de șapte înființate la nivelul întregii țări. Acestuia îi vor fi arondate judeţele Suceava, Maramureș, Satu Mare și, bineînțeles, Bistrița-Năsăud. Urmează să înfiinţăm oficii de dezvoltare montană iar judeţul Bistrița-Năsăud va avea unul la Rodna și altul la Prundu Bârgăului”, a făcut cunoscut Dănuţ Gîţan. Centrele și oficiile de dezvoltare montană îi vor ajuta pe fermieri să obţină titlul de ”produs montan” sau să acceseze fonduri nerambursabile.

Printre alții, au mai luat cuvântul Nuțu Tabără, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bistrița-Năsăud, prof. univ. dr. Radu Rey, președintele Forumului Montan din România, primarul comunei Rodna – Valentin Grapini, primarul comunei sătmărene Vama, primarul comunei Valea Chioarului din Maramureș, Dan Dănilă – din partea AFIR BN, prof. univ. dr. Avram Fițiu, și președinta Grupul de Acțiune Locală ”Țara Oașului”. Discuțiile au fost axate pe soluțiile de accesare de către fermieri a proiectelor de investiţii pentru a dezvolta sectoarele care sunt deficitare, Legea Muntelui aducând acum sume deloc de neglijat.

De amintit că prin Legea Muntelui, intrată în vigoare în august 2018, Programului de încurajare a activităţilor din zona montană i s-a alocat un miliard de euro pe o perioadă de 10 ani, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. La ora actuală, există cinci programe de investiţii prevăzute în proiecte de legi aflate în dezbatere în Parlament, privind înfiinţarea centrelor de colectare lapte în zona montană, a centrelor de sacrificare a animalelor şi prelucrare a cărnii, înfiinţarea stânelor montane, a centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii, înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor şi fructelor de pădure, dar şi a plantelor medicinale. Detalii despre aceste programe de ajutor, subvenţii, despăgubiri pentru fermierii din zona montană, criteriile de eligibilitate şi cuantum, dar şi lunga serie de facilităţi, toate se pot obţine accesând http://azm.gov.ro