Dorel Cosma: E ultima ediție Festivalului Internațional de Folclor ”Nunta Zamfirei”, ultima realizată de mine!

580

Dorel Cosma a vorbit în cadrul unei emsiuni televizate de ediția cu numărul 24 a Festivalului Internațional de Folclor ”Nunta Zamfirei”. El a confirmat faptul că e vorba de o ediție specială, unde vor veni 24 de ansambluri folclorice și că, acordarea la Bistrița a premiilor Oscar în folclor, reprezintă un eveniment unic pentru municipiul Bistrița: ” Festivalul ăsta e pentru mine ca un copil care se naște, îl îngrijești, îl pui pe propriile picioare, îi dai dumul să meargă. Am ajuns la 24 de ani, suntem trecuți de majorat, poate merge pe drumul lui. Acest festival face parte din mine, gândit și creat de mine, știți foarte bine, ați fost prezent la primele ediții, cele mai grele ediții. Pe măsura ce au trecut anii, festivalul a devenit ceva grandios, cu foarte mulți participanți, cu un puternic impact la nivel mondial. De 24 de ori m-am bucurat , dar acum copilul e mare,e bărbat, trebuie să meargă pe drumul lui”, a spus Cosma.

Asta însemnă că… Asta înseamnă că vorbim despre ultima ediție a Festivalului Internațional de Folclor ”Nunta Zamfirei”, a confirmat Dorel Cosma, după care a continuat: ” Motivele sunt multe și, fiecare dintre aceste motive au importanța lor. Trebuie spus că, este clar pentru toată lumea, societatea s-a schimbat foarte mult.  An de an, acest festival a avut menirea de a aduce pe oameni mai aproape, de a-i face atât cât este cultura mai buni, a simţi energia pe care folclorul ţi-o dă, cred că se schimbă optica spectacolelor şi nu cred că trebuie să impunem noi o modalitate de lucru. Au fost 24 de ediţii în care acest festival şi-a făcut mulţi admiratori atât în ţară primind deja ecouri că vor fi prezenţi mulţi turişti la eveniment, dar şi în străinătate unde se vorbeşte frumos de noi. Acesta a fost scopul nostru, acum cred că este momentul să vină tineretul şi să gândească altceva. Cred că Festivalul Nunta Zamfirei şi-a încheiat această menire, această ediţie a 24-a fiind o încununare a activităţilor. Am invitat şi am gândit formularea evenimentului cu totul altfel ca până acum”, a explicat Dorel Cosma.

Vreau să vină și alții să facă

 

”Anul viitor, în 2020, îmi închei şi mandatul de manager al Palatului Culturii şi cred că a sosit vremea să lăsăm pe alţii să încerce alte lucruri, să aducă un alt suflu în activitatea noastră, iar dacă sunt lucruri pe care le-am făcut bine şi vom putea ajuta o vom face cu drag. Cred că am făcut destule pentru cultura noastră, le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine, în mod special artiştilor, o să mulţumesc şi la scenă. Nunta Zamfirei sunt convins că va rămâne în memoria bistriţenilor la fel ca şi celebra poezie a lui George Coşbuc. Îmi închei mandatul la Palatul Culturii, dar îmi continui activitatea în  Uniunea Mondială de Folclor, unde voi candida pentru un nou mandat şi de acolo îi voi putea ajuta în continuare pe bistriţeni”.

 

”Nunta Zamfirei” se deschide vineri 26 iulie, ora 20.00, cu o Gală a folclorului românesc și internațional. Printre invitații din țară, ”Călușarii Oltului” și ”Doruri Sătmărene”.

Sâmbătă 27 iulie este Ziua Târgului de artă populară (ora 18.00), spectacolul urmând să înceapă la ora 19.00.

Duminică 28 iulie va fi Ziua IGF. De la ora 20.00, vor urca pe scenă ansamblurile de peste mări și țări invitate la festival.

Luni 29 iulie, ”nuntașii” vor participa la evenimentele prilejuite de Ziua Imnului Național (ora 10.00), iar seara, începând cu ora 19.00, se vor acorda premiile IGF Gold Stars și va avea loc un concert susținut de Deniz Derin (Turcia), Marialuigia Martino (Italia), grupul de pop-opera Distinto, fanfarele din Bistrița și Csorvas (Ungaria).

Marți 30 iulie:   are loc Gala Festivalului (ora 20.00).