Ecaterina Andronescu, ministrul Educației: Îmi doresc o lege a învățământului care să răspundă tuturor cerințelor, o lege care să ajute elevul dar și profesorul

400

Aflată într-un turneu național prin județe în vederea unei largi consultări publice cu privire la viitoarea Lege a Învățământului, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu a ajuns miercuri la Bistrița. Andronescu a avut o serie de întâlniri la nivel de corp profesoral dar și cu oamenii de afaceri din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit celor spuse de Ecaterina Andronescu, toate aceste discuții vizează modificările care vor fi făcute asupra legii învățământului, dar și o schimbare profundă a școlilor profesionale, instituții care trebuie și sunt obligate să furnizeze forță de muncă cât mai bine pregătită firmelor care se confruntă la această oră cu o severă criză de personal.

” Vrem modificări de substanță, din aceste motive mergem prin țară, ne întâlnim și discutăm cu profesorii, pentru că trebuie să vedem care este direcția corectă, care sunt acele capitole ale legii ce trebuiesc modificate, care este profilul elevului. De asemenea, trebuiesc stabilite obiective clare pentru fiecare ciclu de învățământ. Nu este normal să avem la clasa a opta, elevi care nu știu să scrie și să citească. Mai grav este că îi băgăm în liceu pe acești elevi și îi ducem în bacalaureat. Nu putem face o lege a învățământului din cabinetul ministerial. Vreau să aud ce cred doamnele și domnii profesori, aici e pulsul, aici sunt adevăratele probleme”, a spus Andronescu.

Ministrul Educației a confirmat faptul că, în viitorul act normativ, va exista un capitol special dedicat copiilor cu CES, adică cu cerințe educaționale speciale:  „Va trebui să găsim soluţii şi pentru a încerca să facem acest lucru sau să le adaptăm la nivel naţional şi să încercăm să le trimitem în teritoriu cu aceste adaptări deja realizate. Am văzut doi copii, erau în Terapie, la Micul Prinţ şi vă mărturisesc că nu ai nevoie de mai mult să înţelegi să faci totul ce depinde de tine să aduci mai mult sprijin acestor copii. Cu cât depistarea este mai precoce şi terapia adaptată nevoii copilului, cu atât şansa unei evoluţii pozitive este mai mare. Suntem oameni şi trebuie să ne uităm la semenii noştri cu nevoi speciale cu ochii foarte larg deschişi, pentru că altfel e foarte complicat pentru ei să se descurce”, a spus ministrul Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a susținut conferința de presă la sediul PSD, alături de inspectorul general Camelia Tabără și de viceprimarul Cristian Niculae.