Expoziţie documentară dedicată Unirii Principatelor Române la Muzeul Grăniceresc Năsăudean

1012

În întâmpinarea zilei de 24 ianuarie, când se împlinesc 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, Muzeul Grăniceresc Năsăudean prezintă vizitatorilor, din patrimoniul propriu, în cadrul unei expoziţii temporare, 20 de exemplare originale din ziarul unionist „Steaua Dunării”, în prezent adevărate rarităţi, tipărite în lunile decembrie 1858 şi ianuarie 1859, în perioada când s-a pregătit şi înfăptuit Unirea Moldovei cu Ţara Românească, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca unic domnitor.

Ziarul „Steaua Dunării” a fost fondat în 1855 de către Mihail Kogălniceanu, devenind principalul organ unionist, în jurul căruia s-au grupat cei mai activi partizani ai Unirii Principatelor Române: Vasile Alecsandri, Costache Negruzzi, Grigore Alexandrescu, Alecu Russo, Dimitrie Bolintineanu, C.A. Rosetti etc. Ziarul a apărut la Iaşi între octombrie 1855 şi septembrie 1856, după care a fost închis din cauza suspendării Legii Presei. După o perioadă în care tipărirea este posibilă doar în străinătate, reapare la Iaşi în noiembrie 1858, până în noiembrie 1860. De la 2 ianuarie 1859 fuzionează cu „Zimbrul şi Vulturul” şi apare cu titlul „Steoa Dunărei. Zimbrulu şi Vulturulu”.

Scris cu „alfabetul tranziţional”, era un „jurnal politic, literar şi comercial” care apărea de 3 ori pe săptămână şi milita puternic pentru Unirea Principatelor, pentru autonomia lor şi reforme democratice.

Expoziţia va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii februarie 2019.