Festivalul Usturoiului în Ținutul ConteluiDracula – Mituri, tradiții, mistere, secrete, povești și respect pentru natură

503

O nouă ediție a Festivalului Usturoiului– cel mai popular eveniment de promovare a potențialului turistic, a produselor și tradițiilor din județul Bistrița-Năsăud – va avea loc în perioada17 – 18 august 2019. Festivalul are la bază un concept inovator menit să aducă valoare adăugată ȚinutuluiContelui Dracula prin exploatarea miturilor, tradițiilor, obiceiurilor şi poveștilor locale despre zâne, vrăjitoare și strigoi, a gastronomiei și meșteșugurilor locale. Tema centrală este usturoiul, binecunoscut în folclor pentru puterile sale miraculoase, antidot pentru boli și în lupta contra forțelor malefice.

Ediția din acest an are drept teme specifice: mistere, secrete, măști și respectul față de natură. Organizatorii și partenerii își doresc o mai mare responsabilizare a participanților cu privire la mediul înconjurător, la moștenirea pe care o lăsăm urmașilor nostri, activitățile, decorurile, materialele folosite fiind gândite, pe cât posibil ,într-o manieră prietenoasă cu natura, în spiritu lfestivalului și pentru a crea o atmosferă aparte.

Povești pe ritmuri din cele mai diverse – folk, pop, hip-hop, electro – vor fi spuse pe scenă, sâmbătă 17 august, de trupe locale și de artişti renumiți: CARLA’S DREAMS, Axel and the Roses, Profesional Fight Gym, Cristina Creț, Cheers All Stars, Maria Pop, Bancea, Borsos&Copaciu, Cristian Moldovan – finalist X Factor,  Mad House, Khameleon, SiriuS, DJ ARM.

Iubitorii de folclor au parte de un adevărat regal, duminică, 18 august: Teatrul Nescris ”Constantin Iugan” din Șanț, Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc” – orchestra profesionistă și ansamblul profesionist de dansuri – alături de soliștii: AnuțaMotofelea, Cristina Retegan, DomnicaDologa, MirelaPetruș, Veronica Bălan, OanaMateiCoruți, IoachimSpân, NicolaeCioancă, Traian și Valeria Ilea, ansambluri folclorice din județ -„Mioriţa” din Mărişelu, „Dor de pe Câmpie” din Silivaşu de Câmpie, „Ciobănaşul” din Şieuţ, „Măgura Şieului” din Şieu, „Doina Rebrei” din Rebra, Formaţia de jocuri bărbăteşti din Budacu de Sus, comuna Dumitriţa, Formaţia de căluşari „Urmaşii Grănicerilor” din Budacu de Sus, „Rapsodia Trişcaşilor” din Leşu, „Flori bârgăuane” din Josenii Bârgăului.

În tabăra Festivalulul se va desfășura o bogăție de activități creative, distractive șirecreative, pentrutoatevârsteleșigusturile: jocuri și ateliere de creatie pentru copiipicturi cu Shevalet, jocuri recreative, ateliere de meșterit și meșteșugit cu Produs în Bistrița-Năsăud, activități de ”împrietenire” cu natura în Pădurea Pedagogică la Tășu, concursul de gătit – Junaliști Chefi de pe la noi și rețete cu usturoi, destinat jurnaliștilor, Traseu de inițierepe Via Transilvanica cu Tășu, colțul cu amintiri vampirii – concurs cu fotografii de la colțul foto al Festivalului, mișcare în aer liber cu îndrăgita echipa de handbal Gloria 2018, mișcare ritmată cu Axel & The Roses. Pentru toate aceste activități, înscrerile se pot face pe pagina deFacebook a Festivalului (Festivalul Usturoiului – în Ținutul Contelui Dracula) sau la punctul de informare organizat în cadrul festivalului. Nu lipsesc tradiționalele concursuri destinate ”garzilor” Contelui:Cel mai puternic bărbat din Ținutul Contelui Dracula – sâmbătă, ora 15:30 și Cel mai puternic braț din Ținutul Contelui Dracula – duminică, ora 12:00. Pentru aceste două concursuri, înscrerile se fac atât pe pagina oficială deFacebook a Festivalului(Festivalul Usturoiului – în Ținutul Contelui Dracula) sau punctul de informare organzat în cadrul festivalului, cât și la cordonatorul acestor activități, Ionel Burduhos, telefon: 0757438833.

 

 

 

 

 

Revine în forță concursul de gătit „Super Chefi în Ţinutul Contelui Dracula”, deschis publicului larg – echipe de 4 – 6 pasionați de gătit – și în cadrul căruia usturoiul este vedeta. Înscrierile se facprin completarea formularului on line: https://form.jotformeu.com/92196456719369. (Regulamentulconcursuluiesteatașat).Premiilesuntextrem de atractive, pentrutoateconcursurile

În plus, suntvalorificateprodusele locale șiromânești, atâtînmaterie de gastronomie, câtși de meșteșuguri/ artă de inspirațietradițională, ambelecategoriiadaptatetematiciievenimentului.Târgul de produsemeșteșugăreștișitradiționale, organizat de Asociația“ProdusînBistrița-Năsăud”, estededicat, înexclusivitate, meșteșugarilor, artizanilorșiproducătorilorlocali care îșivorprezentacreațiile realizate cu mult suflet și multă imaginație sau delicioasele produse gastronomice. Nu vor lipsi produsele care au în componență usturoiul, cununițele de flori, accesoriile și piesele de port popular, extrem de căutate și apreciate de către domnițele care vor să-l îmblânzească pe Conte, precum și produsele gastronomice locale, săntăoase și delicioase. Celor peste de 40 membri ai Asociației “ProdusînBistrița-Năsăud” li se voralăturaînjur de 20 de reprezentanțiaiAsociației “Produs de Cluj”.

Evenimentul se vadesfășuraînacelașicadru natural mirific al MunțilorBârgăului, înadevăratulȚinut al Contelui Dracula – PasulBârgău (Tihuța), Piatra Fântânele (PășuneaRusu -dc 5a, Piatra Fântânele  – Ciosa).

Transmix ne duce șiînacestan la FestivalulUsturoiuluiînținutulContelui Dracula, prin curse regulate Bistrița – Piatra Fântâneleșiretur. (atașatinstrucțiuni de călătorieșiprogramulcurselorTransmixt).

Organizatori:ConsiliulJudețeanBistrița-Năsăud, CentrulJudețeanpentruCultură, Asociația“ProdusînBistrița-Năsăud, PrimăriaPrunduBârgăului, PrimăriaTihaBârgăului.

Parteneri: Asociația de Promovare a Turismului “TuristînBistrița-Năsăud” – titularulmărcii ”FestivlulUsturoiului”, Asociația“Produs de Cluj”, ComplexulMuzealBistrița-Năsăud, AsociațiaTășuleasa Social, ClubulSportiv Gloria 2018 Bistrița-Năsăud, Asociația Clubul Sportiv Profesional Fight Gym, Centrul de VoluntariatNăsăud, ADI Apă Canal, ADI Deșeuri.

Sponsori: Transilvania Print – sponsor principal, Yves Rocher, Suzuki Bistrița – mașina oficială a festivalului, Selgros România, Frasinul, Pascha Men`s Wear, Amicii Building, Euromilling RS, Ferosteel Decor – construcții metalice, Crama Jelna, Crama Vie-Vin Lechința, Aqua Spa Club Prundu Bârgăului, brutăria Delice Pan Tiha Bârgăului, Euforia Floral Boutique.

Parteneri media: Bistriteanul.ro, Radio Transilvania, Răsunetul, Radio Someș, As TV, Mesagerul de BN, Propolitica, Ardeal TV

 

Informațiisuplimentare: Elena-Maria Bărbos – Director ExecutivAsociația“ProdusînBistrița-Năsăud”, Mobil: 0727-335541, E-mail: produsbn@gmail.com