Flaviu Lupșan: Se vede pretutindeni în Lunca Ilvei că am reușit imposibilul. Suntem prima comună din țară care și-a rezolvat cadastrul general

641

Flaviu Lupșan, este unul din primarii cei mai experimentați și mai ”vechi” din județul Bistrița-Năsăud, Lunca Ilvei, dezvoltarea acestei comune de margine a văii Ilvelor și județului Bistrița-Năsăud, confundându-se și fiind legată direct de cele șase mandate ale primarului Lupșan.

Când a ajuns în primărie, după alegerile din vara anului 1996, Flaviu Lupșan a găsit acolo o clădire improprie acstei activități, iar în biroul primarului sau acolo unde, teoretic ar trebui să lucreze edilul localității, a găsit o masă veche și șchioapă, o ladă cu lemne de foc și o sobă aproape nefuncțională: ” Mai era ceva care m-a deprimat total, ușa de la intrare se închidea cu o bucată de sârmă”.

Flaviu Lupșan: ” La ora actuală, comuna Lunca Ilvei este una dintre cele mai frumoase comunități din județul Bistrița-Năsăud și de astăzi este și mai frumoasă datorită unei investiții de jumătate de milion de euro în noul Cămin Cultural din localitate! La fel ca și până acum, administrația noastră va continua modernizarea și europenizarea localității noastre. Pot să le mai spun oamenilor că avem peste 30 de milioane de euro asigurați pentru modernizarea DJ 172 D de la Ilva Mică până la Lunca Ilvei. De asemenea, din 2016 alături de Consiliul Județean  și Guvernul României derulăm proiecte în valoare de 85 milioane lei ( 18,3 milioane euro) și o spun clar că 2016-2020 se vede a fi cel mai bun mandate, iar asta doar dacă mă uit pe cifre: 7,3 milioane de euro, fiind vorba de bani investiți în această localitate pe diferite măsuri și alte sume venite prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Cu siguranță, cu siguranță o spun obiectivul cel mai important și care, deja, este dat în folosință, este sediul primăriei dar și a căminului cultural, reabilitat în totalitate. De altfel, investiția în valoare de aproape 500.000 de euro a vizat  o reconstrucție totală, dată fiind vechimea clădirii, ea find ridicată aici în la finele deceniului 5, începutul deceniului 6 al secolului trecut. O lucrare grea dar frumoasă pe care am reușit să o finalizăm și să o recepționăm”.

De asemenea, Flaviu Lupșan a vorbit și despre amenajarea centrului civic, zona ANL-ului: ” Asta este o zonă foarte frumoasă, acolo unde este blocul ANL, sala de sport, creșa și blocurile, un loc de care mă leagă foarte multe amintiri și unde, acum locuiesc foarte mulți din cei care lucrează la una din cele mai mari firme din Transilvania, cea a lui Emil Iugan, proiect în valoare de 1,3 milioane de lei”.

În ceea ce privește infrastructura de drumuri, interioare sau forestiere, Flaviu Lupșan a vorbit despre modernizarea infrastructurii de drumuri forestiere în comună- 7 milioane lei (1.5 milioane euro)- în achiziție
dar și despre  modernizarea unității de producere a energiei termice din biomasa și realizarea rețelei de distribuție în comună- 12.5 milioane lei – depunere proiect, fiind vorba de Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).

În ceea ce privește Programul Național de Dezvoltare Locală, primarul Flaviu Lupșan susține că în ultimii 6 ani s-au făcut alocări cât pentru cei 30 de ani trecuți aproape de când sunt primarul comunei Lunca Ilvei, iar pentru toate acestea trebuie să îi mulțumesc președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, la ora actuală derulând patru proiecte foarte importante: ” Încep cu proiectul de asfaltare străzi în Lunca Ilvei, reușind cu sprijinul președintelui Moldovan să modernizăm și strada Ursoaia, prețul total fiind de 3,6 milioane de lei, acțiune finalizată. Tot odată, asfaltările vizează și toate celalalte străzi din comună, investiția fiind de 3,3 milioane de lei. Aici, nu vreau să uit și, nu am cum, de reabilitare, modernizare și extindere Școlii  Gimnaziale nr. 1 din comuna Lunca Ilvei- 5.3 milioane lei, lucrare în execuție și, pe care, sperăm să o încheiem foarte repede. Un alt proiect care mă preocupă este cel al construirii a două poduri, valoarea investiției fiind de 1,8 milioane de lei, lucrare pe care vrem să o finalizăm până în toamna acestui an. Mai adaug aici și încă 2,8 milioane de lei care îi primim pentru modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public în comun, proiect depus la  MDRAP”, a punctat Flaviu Lupșan.

O mare realizare: Pepiniera Ocolului Silvic „Valea Ilvei”

Pepiniera Ocolului Silvic „Valea Ilvei” a fost pusă pe picioare în urmă cu 12 ani, de atunci fiind finanţată din fonduri proprii. Conform opiniei silvicultorilor şi reprezentanţilor ONG-urilor, aceasta este una dintre cele mai bine organizate pepiniere din ţară. Are plantaţi două milioane de puieţi, care ar putea ajuta la împădurirea a peste 3000 de hectare. Pepiniera silvică Silhoasa are o suprafaţă de 13 hectare, producând atât puieţi de cultură, cât şi ornamentali de seră. Deşi menirea pepinierei a fost să acopere necesarul ocolului silvic care o administrează, primarul comunei Lunca Ilvei, Flaviu Lupşan, spune că începând de anul trecut aceasta este pe profit.

BUGETUL LOCAL
1. Realizare șarpantă, spațiu pentru centrala termică și grup sanitar, sediu administrativ primărie, în comuna Lunca Ilvei- 497.000 lei – Finalizat
2. Reparație capitală șarpantă bloc de locuințe în comuna Lunca Ilvei- 337.000 lei- Finalizat.
3. Construire pod str. Luncii, râul Sâlhoasa comuna Lunca Ilvei- 210.000 lei- Finalizat.
4. Reparație capitală str. Gării și str. Florilor în comună- 450.000 lei- Finalizat.
5. Finalizare cadastru general în comună- 810.000 lei- în execuție 98%

IIII. POIM 2014-2020 (2023) APĂ și CANALIZARE
1. Alimentare cu apă: 5.2 km extindere rețea de alimentare cu apă- 1.8 milioane lei
2. Canalizare: 6.5 km rețea de canalizare- 5.7 milioane lei