Gabriel Lazany : ”Cheia și veriga principală în rezolvarea cazurilor de corupție din spitale este pacientul”

311

Managerul Spitalului de Urgență ”Bistrița”, Gabriel Lazany a susținut astăzi o conferință de presă, după ce marți a anunțat prin intermediul unui comunicat scris pe pagina sa de socializare care sunt plățile obligatorii ale unui pacient internat în unitatea spitalicească pe care o administrează. El a punctat faptul că, date fiind reacțiile din mediul virtual și nu numai la documentul respectiv, e nevoie de mai multe explicații.

Gabriel Lazany: Am analizat acest fenomen şi am considerat că veriga principală şi cheia acestei probleme este pacientul

Este declarația făcută de Lazany și, prin care, acesta încearcă să explice măsurile pe care le-a luat în SJU Bistrița în vederea stopării mitei la personalul medical sau auxiliar: ” Toată lumea spune că se dă, medicii, că primesc, dar datele concrete, reale, sunt doar câte un caz la 4-5 ani. Ceea ce se întâmplă la noi în ţară ca măsuri nu este chiar eficient. Am analizat acest fenomen şi am considerat că veriga principală şi cheia acestei probleme este pacientul. Pacientul are banii în mână, el este punctul de plecare. Am creat un document de informare şi conştientizare a pacientului în care, în preambul, am informat pacientul despre obligaţiile lui de plată către Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, şi anume 10 lei coplata pe caz externat, iar pentru internările la cerere a mamelor şi a taţilor copiilor peste 3 ani, un tarif de 20 lei/zi de spitalizare. Acestea sunt singurele obligaţii legale de plată pe care le are pacientul asigurat. Dacă pacientul nu este asigurat, trebuie să-şi plătească prestaţia medicală”.

În acest context, managerul SJU ”Bistrița” a precizat că, în momentul în care pacientul  devine informat şi conştient de obligaţiile lui de plată,  acesta nu mai trebuie să dea niciun ban, ” motiv pentru care am făcut o declaraţie pentru pacient, pe acelaşi document prin care ei declară că au luat cunoştinţă de obligaţiile de plată legale pe care le au către spital şi se obligă să nu ofere alte plăţi suplimentare medicilor sau oricărei alte categorii de personal”.

”După ce semnezi declarația, banii îi dai medicului sau asistentei pe propria răspundere”

Lazany susține că dacă pacienţii semnează aceste declaraţii şi dau bani, o fac  pe răspunderea lor. „Am aflat că se face supralicitare în salon, că stau pacienţii şi discută între ei: tu cât ai dat? Am dat 100. Eu dau 150. Trebuie să eliminăm acest fenomen şi să fim conştienţi că începutul trebuie să vină prin noi, prin pacienţi, prin marea masă. Pacienţi sunt zeci, sute de mii, personal medical sunt câţiva, 1000. Trebuie să începem să schimbăm mentalitatea în acest sistem public de sănătate, pentru că altfel nu va putea fi vindecat. Eu cred că cei care spun că au dat mită la spital nu se referă la un buchet de flori şi la o cutie de ciocolată, întotdeauna se referă la bani”.

”Dacă medicul cere bani, te adresezi organelor de cercetare penală”

O spune tot Gabriel Lazany, făcând referire la cazurile foarte grave de condiționare a actului medical de primirea unor sume de bani : ” Acestea sunt nişte lucruri periculoase, iar dacă există personal medical sau de orice altă natură care pretinde bani pentru a-şi face treaba pentru care este plătit, şi este plătit în ultima vreme chiar foarte bine, considerăm că aceste cazuri trebuie sesizate, nu neapărat la conducerea spitalului, la organele abilitate. Trebuie curăţată pădurea de uscături”, a punctat managerul SJU ”Bistrița”

Gabriel Lazany crede în schimbarea mentalității:  „Multă lume s-a întrebat de ce nu dă personalul medical această declaraţie, nu ai absolut niciun control. Dacă personalul medical semnează declaraţia, dar pacientul insistă cu banii, dacă tot ţi se oferă, există tentaţia de a lua.  Ei ştiu că, dacă li se dă primesc, dacă nu li se dă, lucrează. După o vreme se va schimba mentalitatea şi vor fi obişnuiţi că acesta e salariul primit lunar în data 15 şi pe asta lucrăm. Cui nu-i convine salariul nu e obligat să lucreze în sistemul public de sănătate.”, a conchis managerul SJU ”Bistrița”.