Gabriel Lazany – consilierul onorific pe probleme de sănătate publică și asistență socială al candidatului Cristian Nicuale

185

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a acceptat propunerea candidatului Alianței pentru Bistrița-Năsăud la funcția de primar al municipiului Bistrița – Cristian Niculae de a fi consilier onorific  pe probleme de sănătate publică și asistență socială. Cu toate că îl va sfătui pe Cristian Niculae și că vor căuta soluții pentru rezolvarea problemelor din sistemul public de sănătate dinBistrița, Lazany afirmă că rămâne apolitic. 

Sunt bucuros și onorat că domnul Gabriel Lazany mi-a acceptat propunerea de colaborare din poziția de consilier onorific pe probleme de sănătate publică și asistență socială în tot ceea ce vreau să fac de acum încolo. Este important ca între administrația municipiului și Spitalul Județean de Urgență Bistrița să existe o colaborare strânsă, pentru a îmbunătăți serviciile publice medicale oferite bistrițenilor”, a anunțat Cristian Niculae într-o conferință de presă.

Potrivit candidatului Alianței pentru Bistrița-Năsăud, în urma discuțiilor au fost identificate deja o serie de probleme, fiind stabilite și câteva direcții de acțiune pe termen scurt și mediu, urmând să fie realizată și o strategie pe termen lung.

Astfel, Cristian Niculae a precizat că pe termen scurt a pregătit două proiecte. Unul dintre acestea prevede amenajarea, în curtea centrului de pe strada I.L.Caragiale din Bistrița, a  unui cabinet pentru preluarea cazurilor sociale care ajung la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, iar cel de-al doilea vizează achiziționarea de către Primăria Bistrița a unei ambulanțe sociale pentru transportul persoanelor care reprezintă cazuri sociale, venind astfel în spijinul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud. De asemenea, pe termen mediu a fost gândit un alt proiect – de amenajare a unui centru comunitar de asistență socială pentru persoane cu tulburări fizice și comportamentale, aici urmând să fie cazați ”alcoolicii, aurolacii, persoanele fără adăpost sau agresorii”, potrivit candidatului Cristian Niculae.

În ceea ce îl privește pe Gabriel Lazany, acesta a precizat că a acceptat propunerea de a fi consilier onorific pe probleme de sănătate publică și asistență socială al candidatului Cristian Niculae, dar a subliniat că acest lucru nu înseamnă că s-a înrolat politic, ba din contră, a subliniat că rămâne apolitic.

Activez în Spitalul Județean de Urgență Bistrița de 20 de ani. (…) Din 2007 de când am preluat postul de director administrativ, am început o presiune asupra Primăriei Bistrița de a intra în anumite parteneriate cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Niciodată nu am reușit să înțeleg de ce Primăria nu se implică în activitatea SJU Bistrița. Într-adevăr, conform legii, suntem spital județean cu subordonare directă Consiliului Județean, dar Bistrița este un municipiu care nu are altă unitate sanitară cu paturi. SJU îndeplinește și funcția de spital municipal, cu atât mai mult cu cât aproximativ 30% dintre pacienții pe care îi tratăm, adică undeva la 10.000 de pacienți/an, sunt din municipiul Bistrița și localitățile arondate acestuia. M-am lovit de un refuz permanent. Anul acesta am avut prima deschidere din partea Primăriei Bistrița, prin alocarea sumei de 200.000 de lei pe perioada stării de urgență. În acel moment cineva a spus că te mulțumești cu firimituri. Nu erau firimituri, era un precedent. (…) În momentul în care s-a creat acest precedent, consider că s-a deschis o cale de colaborare. Acesta a fost marele câștig pentru spital. În primul rând, sunt alături de Cristian Niculae pentru că dintre toți candidații, el e singurul pe care îl cunosc și avem o relație amicală. În al doilea rând, e singurul dintre candidați care m-a contactat și m-a întrebat care sunt problemele în sistemul de sănătate, cu ce va putea să ajute în cazul în care va ajunge primar”,  a explicat Gabriel Lazany.