(Galerie FOTO) Fermierii din Șanț s-au apucat să-și curețe din nou pășunile montane, nedezmințindu-și renumele de adevărați gospodari

694

De vineri, 23 august, în comuna Șanț a început ampla lucrare anuală ce implică comunitatea locală, și anume: curățarea și întreținerea pășunilor montane.

Nu miră participarea numeroase, întrucât zootehnia a fost întotdeauna o îndeletnicire de bază în localitatea de unde izvorăște Someșul iar gospodarii șănțeni dovedesc că sunt printre cei mai harnici crescători de animale. Cei circa 250 de membrii ai Asociației mixte a crescătorilor de bovine, ovine și caprine au ieșit la munte, cu mic cu mare, pentru a rândui terenurile unde pasc cele peste 4.500 de oi, alături de aproximativ 700 de bovine pe care le au în gospodării.  În ciuda caniculei, oamenii, inclusiv femeile, nu s-au dat înlături de la treabă, conștienți fiind că doar ei își pot hotărî soarta îndeletnicirii străbune, aceea de crescători de animale. Încă de la primele ore ale dimineții de vineri, șănțenii trebăluiau pe munte, chiar și vârstnicii punând mâna pe unelte pentru a face treabă bună.

Am început acțiunea de cu lucrările de înlăturare a vegetației forestiere invazive și a speciilor uscate de arborete. Nu va fi neglijată curățarea și igienizarea stânelor. Curățirea pășunilor alpine se derulează în zonele Ineuț, Făgețel, Măgura, Pietricica, Suhard și Perșuța. Este pentru al șaselea an consecutiv când ne mobilizăm pentru această muncă iar gospodarii au înțeles chemarea și au răspuns în corpore acestor lucrări de întreținere a pajiștilor montane”, ne-a explicat președintele asociației, Silviu Cotu. Potrivit acestuia, ”lucrările efectuate sunt realizate exemplar pentru menținerea în circuitul productiv al suprafețelor de pășuni existente și conservarea peisajului pastoral”.

Vizavi de ampla mobilizare gospodărească, primarul Ioan Szabo s-a arătat extrem de mulțumit de felul cum decurge acțiunea. ”Este îmbucurător faptul că fermierii din Șanț continuă să-și probeze hărnicia, lucru care le face cinste și trebuie apreciat ca un exemplu de bună practică”, a subliniat, la rândul său, primarul Ioan Szabo. Asociația mixtă a crescătorilor de bovine, ovine și caprine îl are în frunte pe Silviu Cotu, în calitate de președinte, Elena Pomohaci – vicepreședinte, Aurel Cotu – cenzor, Tănase Munteanu, Octavia Pop, Luca Olariu, Flaviu Grigore Grapini – în calitate de membrii ai comitetului director.