(Galerie FOTO) Moș Crăciun a venit din nou la Șanț, pentru a mulțumi toată suflarea comunei

382

Notabilul eveniment, devenit deja tradiție în comuna de unde izvorăște Someșul, a avut loc în această seară. Sute de localnici, de la cei vârstnici și până la copiii de-o șchioapă, au ajuns în spațioasa parcare a Centrului Cultural “Dimitrie Gusti” pentru a-l întâlni pe bunul și darnicul Moș Crăciun, legendarul personaj sosind din nou în frumoasa localitate de munte, prin grija administrației conduse de primarul Ioan Szabo.

Intitulată “Uite, vine Moș Crăciun!”, sărbătoarea s-a bucurat de colindele interpretate de elevii Școlii Gimnaziale “Enea Grapini”, copii pregătiți de părintele Vasile Ureche. Frumoase colinde tradiționale le-au fost dăruite cu drag oamenilor și de către consacrații soliști locali Viorica Hojda, Lucreția Pomohaci și Danut Filipoi, soliști ai ansamblului “Izvorul Someșului”. Nu a lipsit nici “Plugușorul”, cu tradiționalele urări ale sfârșitului de an și începutului unui nou ciclu calendaristic, pe care tinerii feciori îmbrăcați în frumoasele straie populare l-au revărsat cu bucurie în sufletul celor prezenți.

Gânduri alese au rostit invitatul de onoare al sărbătorii: președintele Consiliului Județean – Emil Radu Moldovan, precum și primarul comunei Șanț, inginerul Ioan Szabo.

Am răspuns cu mare bucurie invitației prietenului meu, domnul primar Szabo și am venit cu mare drag pentru că aici, în această comunitate, am fost primit de fiecare dată cu foarte multă prietenie și căldură și am această obligație morală de a fi alături de comunitatea din Șanț, și la greu, și la bine, și mă bucur că de data asta suntem înainte de Sfintele Sărbători de iarnă, când vom sărbători praznicul Nașterii Mântuitorului nostru. Aș vrea să îl felicit pe domnul primar Ioan Szabo, pe colegii lui din primărie, din Consiliul Local, că găsesc resursele necesare de fiecare dată să facă această mică bucurie copilașilor și să vă adune și pe dumneavoastră, înainte de Crăciun, de fiecare dată la această sărbătoare. De asemenea, vreau să îi felicit pentru tot ceea ce au făcut în ultimii ani în comuna Șanț, toată lumea de bună credință vede aceste lucruri. Comuna și-a schimbat fața mult în bine și, uitându-ne aici în stânga, la acest monumental Centrul Cultural „Dimitrie Gusti“, știm că în România sigur, nicio comună nu are așa ceva, dar nu știu dacă în Europa vreo comunitate rurală are o asemenea clădire. Dumneavoastră, îmi doresc să vă dea Bunul Dumnezeu sănătate multă, să petreceți sărbătorile de iarnă în liniște și pace alături de cei dragi. Vă asigur că atât eu cât și colegii mei vom face, în continuare, eforturile necesare pentru a găsi soluții și finanțări pentru proiecte care să dezvolte comunitățile noastre. Anul care vine să vină cu mult belșug, cu sănătate, cu bucurie și, dacă îmi permiteți, cu toată prietenia și respectul, v-aș adresa și o rugăminte: să încercăm, măcar în această perioadă, să devenim măcar un pic mai buni. Cât de puțin, dacă vom încerca fiecare dintre noi, să fim mai buni, mai solidari cu semenii noștri, cred că și lumea în care trăim ar fi mai bună. E foarte greu de înțeles de unde, în frumoasa noastră țară, există atât de multă ură. Nu mai sunt nici eu foarte tânăr, am ceva ani de viață, am trăit cu toții perioade mai grele, când aveam mai puțin, când primeam o portocală și o împărțeam în cinci și ne bucuram foarte tare. Și acum, când, de bine de rău, ne e mai bine, decât atunci, acum 30 de ani, există, din păcate, în comunități, foarte multă ură între oameni. Sper ca Dumnezeu să ne dea înțelepciunea necesară să înțelegem că atunci când facem bine unul altuia sigur suntem și pe placul lui Dumnezeu și sigur lumea va deveni mai bună“, a ținut să transmită Emil Radu Moldovan.

Suntem din nou la sărbătoarea tradițională Uite vine Moșul, este o bucurie pentru noi, pentru copilași, pentru această comună. Șanțul este o comună de suflet pentru domnul președinte Emil Radu Moldovan și va rămâne o comună de suflet pentru dânsul. În aceste zile de sărbătoare nu ne dorim altceva decât bunăstare, binecuvântare și sper ca Dumnezeu să rămână veghetor asupra acestei comunități, pentru a deveni ami buni, mai înțelegători și să simțim cu adevărat că, de câte ori mergem la biserică, avem o întâlnire specială cu Dumnezeu. Întâlnirea cu Dumnezeu o avem atunci când inima noastră bate pentru a fi mai buni, mai drepți și mai iertători unii cu alții. M-am gândit de multe ori ce este mai bine pentru noi, comuna Șanț, și m-am străduit de fiecare dată să aduc toate lucrurile la nivel maxim. E obligatoriu să continuăm obiceiurile bune. Întotdeauna o să fiu alături de dumneavoastră, indiferent ce se va întâmpla. Când am venit în 2012 mi s-au pus atâtea întrebări, cum am să fac toate lucrurile pe care le-am promis. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să le duc la bun sfârșit și am reușit să schimb fața acestei comunități.
Vom devenit un mic orășel de munte, o zonă binecuvântată, în care lumea să ne caute și să simtă că, între aceste dealuri, sunt oameni pașnici, oameni bogați atât în suflet, cât și ca bunăstare. Sănătate, binecuvântare, Dumnezeu să ne aduc fericire în suflet, cu ocazia sărbătorile de iarnă și tot ce vom primi din mâna lui Dumnezeu, să îi mulțumim Lui“, a spus la rândul său primarul Ioan Szabo.

Seria discursurilor a fost încheiată de îndemnul preotului Vasile Ureche de nu uita că adevărata semnificație a Crăciunului este cea a Nașterii Mântuitorului Isus Hristos, într-o lume care a devenit tot mai mercantilă.

Bucuria manifestării a devenit maximă odată cu apariția Moșului și a ajutoarelor, care l-au asistat pentru a-i mulțumi pe deplin pe toți cei prezenți. În plus, fericirea de pe chipurile șănțenilor, în special ale copiilor, a fost luminată de un spectaculos foc de artificii.