Guvernul a adoptat OUG privind măsurile fiscale. Care sunt prevederile Ordonanţei

469

Guvernul a adoptat, vineri, ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale. Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici şi consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, prezintă principalele prevederi ale actului normativ.

“Astăzi a fost adoptat un act foarte aştept de români şi de cei cu capital autohton. Actul normativ conţine un set de măsuri care are scopul de a creşte bunăstarea românilor şi stimularea investiţiilor. Luăm aceste măsuri în urma unei analize riguroase şi comparând situaţia cu alte state din UE şi cu media din UE.

O primă măsură este propunerea de a înfiinţa un fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interese naţional în care vom prevedea sume de 310 milioane lei. Scopul e de a moderniza tot ce ţine partea de infrastructură. De asemenea dotări cu echipamente moderne şi pregătirea personalului medical.

De asemenea un punct este introducerea unul mecanism pentru protejarea populaţie pentru cei care au active, în cazul unui ROBOR mai mare de 2%. Ştiţi cu toţii, şi avem aici documente care arată anumite practici incorecte faţă de populaţie şi de economia reală. Aplicarea sau impozitarea timpilor financiari, în cazul unui ROBOR mai mare de 2%”, a declarat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă a vorbit despre o altă serie de prevederi ale OUG fiscal, printre care se numără plafonarea preţului la gaze, taxă pentru ANCOM de 3%

“- Guvernul a decis plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici. Acesta va fi un mix între preţul de 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare. Guvernul nu va câştiga bani din aceste măsuri. Dincontră, bugetul va fi văduvit de 1,52 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa.

– S-a dat posibilitatea ANRE de a găsi o metodologie pentru îngheţarea preţurilor la energie pentru o perioadă de 3 ani la consumatorii casnici.

– În domeniul comunicaţii s-a stabilit un nivel minim privind vânnzarea licenţelor 5G.

– S-a stabilit un nivel minim de 2,3 miliarde de euro pentru licenţele 3G. S-a stabilit o taxă care va fi plătită de ANCOM de 3%. Ea vine şi ca urmare a unui comportant analizat şi care a fost considerat incorect al celor care trebuie să plătească taxa pe profit.

– S-a hotărât majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc care s-a majorat cu un procent de 2% pe cifra de afaceri.

– Referitor la Pilonul II pensii contrar unor opinii nu s-a redus contribuţia. Ea a rămas la 3,75%. Contribuţia medie pe lună pe fiecare perosna a fost de 153 de lei pe 2017 şi 159 de lei pe 2018. Comisionul de adminsitrare de 2,5% a fost redus de la 2,51% fondul privat 0,5 şi casa naţională de sănătate tot 0,5%.

– Pentru fondurile care au randament mai mic decât inflaţia ele vor putea percepe un fond de 0,02% şi tot aşa de 0,07% dacă randamentul va fi mai mare de 4 procente decât rata inflaţiei”, a afirmat Darius Vâlcov, în conferinţa de presă susţinută la finalul şedinţei de vineri a Executivului.