În acest weekend, trecem la ora de iarnă. Ceasurile vor fi date cu o oră înapoi

926

În noaptea sâmbătă spre duminică se trece la ora de iarnă în toată Europa. Schimbarea de oră se află pe ultima sută de metri, deoarece Comisia Europeană a decis când vom înceta să mai facem acest lucru din 2021.

Când trecem la ora de iarnă?
Ceasurile se vor da cu o oră înainte, în noaptea dintre 26 și 27 octombrie (sâmbătă spre duminică) când ora 4.00 va deveni ora 3.00. În acest fel, 27 octombrie devine cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Sistemul de schimbare a orei, inițiat în urmă cu mai bine de jumătate de secol, a devenit o povară pentru europeni, astfel că discuțiile inițiale, controversate pe alocuri, s-au finalizat cu decizia încetării cestei reguli.

În martie 2019, Parlamentul European a optat propunerea Comisiei Europene de a înlătura schimbarea sezonieră a orei, dar a amânat momentul din 2019, în 2021. Fiecare stat membru UE va avea libertatea de a decide dacă vrea să adere permanent la ora de iarnă sau la cea de vară, iar decizia trebuie comunicată anul viitor, cel mai târziu. Potrivit deciziei parlamentului, în ultima duminică din martie 2021 vor trece la ora de vară cei care doresc să rămână la această oră. Statele care preferă ora de iarnă, vor schimba pentru ultima dată ora în ultima duminică din octombrie 2021.

De ce se schimbă ora iarna?
Modelul de introducere a ”orei de vară” a fost inițiat în Primul Război Mondial de către germani ca o măsură de economisire a combustibilului. Cu toate acestea, economisirea de energie nu mai poate fi citată ca o motivație pentru acest fenomen. În statul american Illinois, spre exemplu, trecerea la ora de vară în 2006 a fost marcată de o creștere cu 1% în consumul casnic de energie electrică. Studiile arată, de asemenea, o creștere a numărului accidentelor de mașină și a celor la locul de muncă în săptămâna imediat următoare schimbării de fus orar.

Specialiștii sunt de părere că perioada de adaptare la noua oră este de aproximativ o săptămână. În acest timp, persoanele cu diverse afecțiuni de sănătate pot fi afectate negativ de schimbarea ritmului biologic. Perturbările cauzate de schimbarea orei pot varia de la dereglări hormonale la insomnie, irascibilitate, creșterea nivelului de stres sau a riscului de depresie sezonieră.

La nivel global, doar 70 de țări trec de la ora standard la cea de vară.

În UE, consultarea publică a circa 4,6 milioane de cetățeni a condus la un rezultat fără dubiu: 84% din europeni au spus că vor să înceteze schimbarea orei de la iarnă la vară și invers.