În contextul numărului mare de incendii din ultima perioadă, pompierii fac apel la populație

147
FOTO: arhivă

Sezonul rece a debutat cu o creștere semnificativă a numărului de incendii izbucnite în locuințe și gospodării ale cetățenilor din Bistrița-Năsăud, cu toate că temperaturile exterioare au fost relativ ridicate, comparativ cu media normală pentru această perioadă. În acest context, pompierii bistrițeni fac apel la populație să manifeste prudenţă în utilizarea sistemelor de încălzire şi a coşurilor de fum.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, multe dintre incendiile izbucnite în gospodăriile populației pot fi evitate.

”Fie că vorbim de zone rurale sau urbane din județ, incendiile provocate de cauze specifice acestei perioade – coșuri de fum necurățate, improvizații la instalațiile electrice și la sistemele de încălzire, indiferent de combustibilul folosit, afumători neprotejate față de materiale ce se pot aprinde ușor, pot fi evitate”, transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița – Năsăud Bistrița-Năsăud.

Reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud recomandă populației să țină cont de următoarele măsuri:

• Coșurile de fum să fie curățate de către personal specializat, utilizate fără fisuri sau improvizații, protejate față de materiale care se pot aprinde ușor (combustibile)!

• Folosirea aparatelor electrocasnice fără improvizații la conductorii electrici sau la aparatele în sine, precum și renunțarea la improvizațiile la instalațiile electrice care sunt utilizate atât în interiorul locuințelor, cât și la nivelul anexelor sau în exteriorul construcțiilor!

• Folosirea sobelor cu sau fără acumulare de căldură în siguranță, fără improvizații, protejate de materiale ce se pot aprinde ușor, fără expunerea materialelor textile pe aceasta, situații ce pot duce în timp la aprinderea celor din urmă!

• Afumătorile folosite frecvent, în mod tradițional, trebuie amplasate la distanță de siguranță față de locuințe, supravegheate în permanență și utilizate la capacitatea prevăzută, fără suprasolicitare! În niciun caz, afumătorile nu se amplasează în podurile caselor!

• Copiii trebuie supravegheați în permanență, sunt cel mai de preț dar, iar de siguranța acestora suntem răspunzători în orice moment al zilei!

”Considerăm că odată ce aceste măsuri sunt respectate putem să ne concentrăm asupra părților frumoase ale iernii, în cămine care oferă siguranță celor le ocupă”, mai transmite ISU Bistrița-Năsăud.