VIDEO – INCENDIU DE PROPORȚII LA ȘANȚ: Patru case de locuit, un atelier de tâmplărie și două anexe gospodărești au fost cuprinse de flăcări azi-noapte

390

Patru case de locuit, un atelier de tâmplărie și două anexe gospodărești  au fost cuprinse de un incendiu violent ce a izbucnit în această dimineață pe raza localității Șanț. Apelul pe numărul unic de urgență a fost realizat la ora 00.53.

 

Pentru gestionarea acțiunilor de stingere a incendiului au fost direcționate la locul indicat opt echipaje de pompieri militari și voluntari cu șapte autospeciale de stingere si un echipaj de prim ajutor SMURD ( trei echipaje de la Garda de Intervenție Sângeorz Bai, două echipaje de la Secția de Pompieri Năsăud, respectiv SVSU Șanț, Maieru și Rodna). Un aport extraordinar în acțiunile de stingere l-au avut și localnicii comunei Șanț care, sub îndrumarea pompierilor, au sprijinit acțiunile de limitare a propagarii incendiului la casele alăturate.

 

Din fericire, nu au fost înregistrate victime omenești, două persoane au suferit atacuri de panică (femeie – 44 de ani, respectiv bărbat 74 de ani), au primit asistența medicală din partea paramedicilor SMURD, dar nu s-a impus transportul acestora la spital.

 

Intervenția a fost concentrată pe două obiective mari: protejarea   vecinătăților, în situația în care incendiul a fost anunțat în faza în care se manifesta generalizat, pe toată suprafața afectată, cu flăcări înalte de câțiva metri, respectiv localizarea și lichidarea focarelor. Construcțiile erau realizate din lemn și alte materiale usor combustibile, fără distanță de siguranță între ele, fapt ce a determinat propagarea rapidă a flacarilor în condiții de vânt.

 

Mobilizarea persoanelor care locuiau în cele patru imobile (15 persoane – adulți și copii care s-au autoevacuat în condiții de siguranță), a vecinilor și realizarea primei intervenții de către  componenta voluntara din localitate (SVSU) au avut un rol extrem de important în salvarea de vieților, limitarea extinderii incendiului și protejarea vecinătăților.

 

La o primă estimare, suprafață totală desfășurată afectată de incendiu este de aproximativ 2000 mp, informează ISU BN