Începe urcușul primei sesiuni a Bacalaureatului 2019. Perioada de înscriere 27 – 31 mai

349

A mai rămas fix o săptămână până încep înscrierile pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an. Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației Ministerul Educației Naționale, anul şcolar se încheie pentru elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a, care intră în Bac, pe 31 mai. Înainte de finalul anului însă are loc primul pas către examenele din prima sesiune, adică procesul de înscriere, fără de care candidaţii nu pot participa la probe. Astfel, înscrierile pentru prima sesiune a Bacalaureatului se fac în perioada 27 – 31 mai.

Calendarul probelor orale ale primei sesiuni de Bacalaureat 2019

Probele de competenţe deschid prima sesiunea de examene din acest an. Prima probă începe la doar 3 zile după încheierea anului şcolar şi a procesului de înscriere la Bac, adică pe 3 iunie. Se dau examene la limba română, limba maternă – pentru elevii care fac liceul într-o limbă a minorităţilor, competenţe digitale şi limbă străină. Ultimul examen oral are loc 8 zile mai târziu faţă de primul, adică pe 11 iunie.

PROBELE ORALE:

– limba română (proba A): 3 – 4 iunie

– limba maternă (proba B): 5 – 6 iunie

– competenţe digitale (proba D): 7, 10 şi 11 iunie. Oficialii din Învăţământ precizează că în cazul candidaţilor de alte confesiuni decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile pe 10 iunie, pot fi programaţi pentru a da proba de competenţe digitale în zilele de 7 şi 11 iunie.

– limba străină (proba C): 12 – 13 iunie

La aceste probe nu se dau note, ci doar calificative, care nu sunt luate în considerare la calcularea mediei generale la Bacalaureat 2019. Susţinerea lor este însă obligatorie pentru ca un candidat să poată fi declarat admis.

Calendarul probelor scrise de la Bac 2019

După examenele orale, candidaţii au o pauză de 18 zile. Intră apoi în focul probelor scrise, ale căror note vor fi decisive pentru stabilirea mediei generale. Primul examen începe pe 1 iulie, iar ultimul are loc 3 zile mai târziu, pe 4 iulie.

PROBELE SCRISE:

– limba română (proba Ea): luni, 1 iulie

– limba maternă (proba Eb): marţi, 2 iulie

– proba obligatorie a profilului (Ec): miercuri, 3 iulie

– proba la alegere a profilului şi specializării (Ed): joi, 4 iulie

Rezultate Bac 2019 în prima sesiune
După încheierea probelor scrise, profesorii vor avea la dispoziţie încă 3 zile pentru corectarea tuturor lucrărilor la care s-au făcut contestaţii, pentru ca afişarea primelor rezultate să fie luni, pe 8 iulie. Candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute la scris mai au o şansă prin contestaţii, care sunt soluţionate într-o perioadă de 4 zile. Apoi, prima sesiune de Bac 2019 ia sfârşit prin afişarea rezultatelor finale, pe 13 iulie.

CALENDARUL REZULTATELOR DIN PRIMA SESIUNE:

– afişarea rezultatelor: luni, 8 iulie, până în ora 12.00

– depunerea contestaţiilor: luni, 8 iulie, între orele 12.00 – 16.00

– soluţionarea contestaţiilor: 9 – 12 iulie

– afişarea rezultatelor finale: sâmbătă, 13 iulie

Pe scurt, despre Bac-ul de toamnă

Cea de-a doua sesiune de Bacalaureat a anului se desfăşoară în perioada 21 august – 2 septembrie, înscrierea urmând a se face în perioada 15 – 19 iulie, iar pe 26 iulie este ziua când se pot înscrie candidaţii care au promovat examenele de corigenţe. Rezultatele la cea de-a doua sesiune de Bacalaureat 2019 vor fi date pe 3 septembrie, iar cele după rezolvarea contestațiilor pe 7 septembrie.