Informare acasă! Siguranță în lume

71
În perioada august-septembrie 2019, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează etapa a II-a a campaniei ”Informare acasă! Siguranță în lume”, campanie a cărei scop este de a realiza o informare corectă și cât mai completă a potențialilor migranți români în ceea ce privește drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene.
În acest context, doamna Secretar de Stat Lilla Boglarka Debelka a ajuns în județul nostru, ocazie cu care a fost organizată o serie de prezentări ce urmăresc informarea cât mai utilă și concretă a cetățenilor care aleg să migreze, dar și câteva dezbateri pe această temă, la care au luat parte reprezentanți ai UAT-urilor din județ și conducerea mai multor servicii publice deconcentrate.
”Avem circa 9.5 milioane de cetățeni români în afara granițelor țării, dintre care cam 5.5 milioane sunt cei plecați după 1990. Sigur că noi ne dorim ca românii să se întoarcă după o perioadă în care capătă și experiență și reușesc să câștige din punct de vedere material-financiar resurse cu care să poată să-și pornească o nouă viață aici sau și de ce nu, să-și deschidă o afacere, dar acest lucru nu poate fi impus. Ministerul Românilor de Pretutindeni are un studiu, o strategie prin care, în primul rând, își dorește să vadă ce și care ar fi condițiile pentru ca românii plecați să se întoarcă, care ar fi avantajele pe care le poate oferi statul român pentru a-i convinge să se întoarcă. Acest lucru este, desigur, unul destul de complicat, pentru că toată lumea face un calcul simplist la salariul pe care îl primește acolo, nu-și fac cei mai mulți diferențe nete pe cheltuieli și venituri, pe ceea ce înseamnă celelalte eforturi ale dezrădăcinării și integrării într-un sistem străin și în unele cazuri chiar unul ostil. În privința acestor ostilități mai intense sau mai puțin intense noi avem datoria să-i formăm și să-i protejăm pe concetățenii noștri pentru a nu cădea pradă necunoașterilor legii sau abuzurilor”, a spus prefectul județului, Ovidiu Victor Frenț, în deschiderea ședinței.
Ședința a continuat cu expunerea  Secretarului de Stat, Lilla Boglarka Debelka, prin care a fost prezentat în mod amănunțit scopul acestei campanii destinate românilor care doresc să muncească, să studieze și să locuiască în străinătate. Campania își propune să informeze asupra drepturilor pe care persoanele care vor să se stabilească în afara granițelor le au în țările membre UE, precum și asupra riscurilor la care se expun odată cu decizia de a munci în străinătate. De asemenea, prin această campanie se urmărește informarea în legătură cu siguranța la locul de muncă, riscurile unor boli profesionale, protecția față de abuz și exploatarea prin muncă sau orice alt tip, susținerea accesului nediscriminatoriu al lucrătorilor români pe piața muncii, precum și numerele de urgență în caz de necesitate.
Reprezentantul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Teritorial Cluj-Napoca, dna cms. șef Augusta Bora, a abordat în cadrul ședinței două teme importante, și anume mecanismul național de identificare și referire a victimelor traficului de persoane și procedura evaluării riscurilor și a nevoilor speciale de asistență și protecție. Cu această ocazie, aceasta a oferit doamnei Daniela Hudrea, inspector la Inspectoratul Școlar Județean ”Diploma de Onoare”, în semn de apreciere deosebită pentru contribuția adusă luptei împotriva traficului de persoane.
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Otilia Râpan a vorbit despre situaţii în care cetăţeni români, aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate, au semnalat nereguli sau ilegalităţi constatate în momentul în care au apelat la serviciile unor firme private de plasare a forţei de muncă sau chiar la persoane fizice care s-au interpus activităţii de mediere.
Reamintit că accesul cetăţenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face pe mai multe căi: prin Rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă sau prin căutare individuală.
La final, primarii prezenți au intervenit în sesiunea de dezbatere pe tema migrației, subliniind problemele pe care ei le întâlnesc în comunitățile UAT-urilor pe care le reprezintă, dar și eventuale soluții, situații care au fost notate de doamna Secretar de Stat.