Inundațiile fac ravagii în Bistrița-Năsăud : Peste 100 de persoane au fost evacuate, 100 de apeluri la 112, foarte multe case și drumuri inundate

486

Inundații fac ravagii în întreg județul Bistrița-Năsăud, codul roșu lovind fără drept de apel populația din bazinul hidrografic Șieu – localitatile Monor, Șieuț, Șieu, Marișelu, Șieu Măgheruș, Șieu Odorhei, Șintereag.

Primele persoane evacuate au fost în  Budacu de Jos, fiind vorba de  20 de persoane din 9 gospodării. De asemenea, alte 4 persoane, doi adulți și doi copii au fost evacuați din Viișoara. Echipajele de intervenție care acționează în Viisoara, mun. Bistrița au fost sprijinite de jandarmii bistriteni care asigură misiuni de suport.

La numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate peste 100 apeluri prin care se solicită intervenția echipajelor specializate cu motopompe. Toate apelurile sunt luate în evidență și se intervine pentru sprijinirea populației afectate. Toate echipajele existente cu motopompe sunt în teren și gestionează misiunile incredintate. Prioritate au misiunile de evacuare/salvare a persoanelor si animalelor, degajarea cailor de acces (drumuri naționale, județene și comunale) pentru asigurarea misiunilor de urgență (cazuri medicale). În consecința, toate apelurile si solicitările sunt tratate cu maximă responsabilitate de  echipajele de pompieri militari, voluntari, personalul de la SGA BN si comitetele locale pentru situații de urgență care nu vor fi retrase din teren până la soluționarea tuturor solicitărilor, în funcție de prioritățile mentionate mai sus.

 

Misiunile sunt coordonate din teren și din punctul de comanda al CJCCI BN (organizat la sediul ISU BN) de către prefectul județului Bistrița Năsăud, Ovidiu Victor Frenț si comanda ISU Bistrița Năsăud.

 

Forțe și mijloace in teren

Institutia Prefectului  – Prefect

ISU

Forte:  8 ofițeri

62 subofițeri

Mijloace:

2 motopompe de mare capacitate

3 motopompe remorcabile

8 motopompe transportabile

 

SGA

Forte: 16 specialiști

Mijloace:

1 buldoexcavator

2 motopompe

 

Comitetele locale pentru situații de Urgență din zonele afectate, intervin  toate mijloacele tehnice disponibile.

UP DATE: Comitetul Local pentru Situații de Urgență Bistrița, sub coordonarea CJSU BN, pune în aplicare planul de evacuare pentru cca 40 de persoane evacuate preventiv din cartier Viisoara. De asemenea, pe raza localității Budacu de Jos, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a dispus evacuarea preventivă a unui nr de aproximativ 40 de persoane care locuiau pe aceiasi strada (afectata de inundații). Au fost adăpostite temporar la rude/vecini ale căror locuinte nu sunt expuse riscului de a fi inundate.

Echipajele de intervenție care acționează în Viisoara, mun. Bistrița sunt sprijinite de jandarmii bistriteni care asigură misiuni de suport.