Ioan Bîca a pornit ÎN CĂUTAREA ARCEI PIERDUTE PE MUNTELE ARARAT

425

Profesor de geografie, alpinist, realizator TV la AS TV, Ioan Bîca își mai adaugă un vârf cucerit în panoplie: muntele și vârful Ararat, la 5137 de metri altitudine.Chiar Ioan Bîca a confirmat asecensiunea pe pagina sa de socializare: ”În căutarea Arcei lui Noe: premiera montană bistriteana pe vf. Ararat/Ururut/Agir Dagi/Gridah (5137 m), marți, 16 iulie 2019, la ora 7 dimineata. Arca este acolo, prinsă în gheata. Este imensa. I se vad chila, puntea si catargul. Am coborît din Camp I (3200 m) si acum ne aclimatizam in orasul Dogubayazit”.

De ce ascensiune pe Ararat?
Ararat este cel mai inalt munte din Turcia, este de origine vulcanica, avand partea superioara acoperita de ghetar. Este situat in estul extrem al Turciei, la 16 km de Iran si 32Km de Armenia.
Fiind un munte izolat dominand intinderile mult mai joase din jur, ofera o priveliste deosebita vazut de la baza si o panorama de neuitat de pe varf. Este muntele biblic pe care Noe a acostat cu Arca, dupa Potop.

Itinerariul expeditiei pe Ararat:
Van – Dogubayazit – sat Eli (2200 m) – Yesil Yayala (3200m) – tabara2 (4200 m)– Varf Ararat(5165 m)

Ce a făcut Ioan Bîca în august 2017

Ioan Bîca: M-am întors dintr-o expediție științifică organizată și condusă de mine, sub patronajul Facultății de Geografie a Universității Babeș-Bolyai, în masivul Mont Blanc din Alpii francezi, regiunea Rhone-Alps, districul Haute-Savoie, comunele Chamonix-Saint Gervais. Activitățile desfășurate de către membrii echipei de proiect au fost următoarele:

-subsemnatul: cercetarea proceselor glaciare actuale din munții înalți ai Europei și realizarea unui film documentar pentru Emisiunea fără Nume de la As-Tv Bistrița;

-student Cârcu Dorin: organizarea activităților turistice în munții înalți din Europa;

-student Cioanca Alin: echipament și tehnici de asigurare și deplasare în ascensiunile din munții înalți;

-master Bălan Mihai (Facultatea de Geografia Turismului-Universitatea Ștefan cel Mare Suceava) : modele de evoluție a stării vremii în arealul Mont Blanc-Saint Gervais-Chamonix;

De asemenea, expediția a avut, ca de obicei, și un obiectiv sportiv: cucerirea vf. Mont Blanc (4810 m), cel mai înalt din Munții Alpi, fapt care a avut loc după 4 ore și jumătate de luptă cu ceața și vântul năpraznic, pe traseul regal: Gouter-Vallot-Les Bosses-Mont Blanc. Ajunși pe vârf, am făcut fotografii cu bannerele sponsorilor și cu logotipul orașului Bistrița, iar studentul Cârcu Dorin a sărutat zăpada Muntelui Alb, cel mai râvnit vîrf de către orice muntenar.

Cuvintele de ordine în zilele petrecute pe munte au fost ”atenție” și ”pericol”, elementele fundamentale au fost ”viața” și ”apa”, iar condiția extrinsecă a fost ”norocul”, norocul de a avea vreme bună în ziua vârfului, ceea ce nu s-a întâmplat, deoarece a fost ceață și vânt puternic.

Expediția a înregistrat și câteva recorduri, cum ar fi:

-este prima expediție științifică bistrițeană pe vf. Mont Blanc;

-eu sunt primul alpinist bistrițean care la un interval de două săptămâni am escaladat cele mai înalte vârfuri din Europa, situate la extremitățile domeniului montan, respectiv: vf. Elbrus (5642 m) din Munții Caucaz, în 11.08.2017, și vf. Mont Blanc (4810 m) din Munții Alpi, în 26.08.2017;

-studentul Cârcu Dorin este primul sângeorzan care ajunge pe vârful Mont Blanc;

-As-Tv este prima televiziune din Bistrița și, posibil, din țară, care ajunge pe vf. Mont Blanc prin intermediul meu.