Ioan Bob, primar Șintereag: Reforma administrativ-teritorială , tăierea pensiilor special și reducerea numărului de parlamentari rezolvă problema lipsei de bani la buget

564

Ioan Bob este unul din primarii care vorbesc direct și spun întodeauna ceea ce gândesc. Nemulțumirea sa față de anumite obligații ce vor reveni primăriilor după votarea bugetului pe 2019, a făcut-o publică și spune că există soluții pentru a mai aduce bani la buget. Din povestea noastră, Bob nu exclude reforma administrativ teritorială, tăierea pensiilor speciale sau reducerea numărului de parlamentari.

Ioan Bob: ” Ne bâlbîim, dar întodeauna ne bâlbîim doar atunci când sunt probleme”

” Ne bâlbîim, dar întodeauna ne bâlbîim atunci când sunt probleme. Văd că se vorbește foarte ușor că anumite probleme le vor rezolva primarii. Mda, dar acum și primarii ăștia, nu pot face mare lucru dacă nu au bani. Avem proiecte în derulare, avem de acoperit tot felul de nevoi. Să nu uităm de salariile majorate și care trebuie plătite, iar eu, la Șintereag, am fost destul de precaut să nu mă întind mai mult decât îmi permite plapuma bugetului comunal. Oricum, organigrama primăriei e la 60% din capacitatea financiară de susținere, așa că am bani de salarii”

În același context, Ioan Bob a subliniat că marea povară pe bugetul comunei Șintereag este plata asistenților personali, la care mai adăugăm banii care îi dpm de la buget pe tot felul de boli și bolnavi,  mulți dintre ei închipuiți și, toți dintre ei cu certificate de la medic. Păi, în aceste cazuri inventate, zic eu ca plata să fie asigurată de cei care dau aceste certificate (…) La începutul anului, avem, să zicem, 50 de angajați, fie asistenți personali, fie indemnizați, calculezi un buget pe care îl aloci spre aceștia. Doar că, în timpul anului, mai vin la tine încă 60, banii pentru aceștia, punând sub presiune întregul buget comunal. Ce faci? Iei bani de la investiții și îi servești pe acești oameni, unii ajung și la 2.000 de lei, lunar. Nu știu în 2019 cât va putea suporta acest buget, că fiecare ar vrea să o ducă mai bine, așa că încearcă să ia bani cât poate de la stat, ăștia suntem noi”.

Trebuie comasate comunele!

”De unde luăm bani? Am să enervez, din nou, pe mulți: Trebuie făcută, e obligatorie, reforma administrativ-teritorială. Nu vrem să recunoaştem un lucru, că la ţară populaţia a scăzut, şase case sunt locuite şi trei goale. Eu m-aş duce pe regionalizare, mâine. Eu nu aş rămâne cu o comună sub 5000 locuitori. Asta ar trebui făcut. Chiar dacă mi-aş pierde funcţia, pe mine nu m-ar interesa acest lucru, dar s-ar putea gospodări mult mai bine localităţile. Noi suntem o comună de gradul II. Când am candidat în anul 2000, am avut 4600 de persoane la vot, acum am 3506. S-au dus 1000 de oameni. Că se va duce la Măgheruş, la Şieu Odorhei, la Şintereag, se va decide. Şintereagul este la drum naţional, e mai curtat, însă cu un colectiv de 18 persoane plătite cu măcar 2000 lei net, duci primăria şi nu mai ai probleme, plus că se descarcă un pic şi sistemul de atâţia bugetari”.

De asemenea, Ioan Bob arată că trebuie tăiate pensiile speciale: ” Cu aceste pensii speciale, pot fi plătite pensii obișnuite din zece județe”.

200 de parlamentari sunt suficienți

O spune răspicat Ioan Boob: ” Suntem tot mai puțini pentru un asemenea Parlament uriaș. Cred că 200 de parlamentari sunt suficienți. Vreu să văd partidul ăla, al nostrum, ăialalți, că vin în alegeri și spun așa alegătorilor: Noi ăștia venim și propunem reducerea drastic a numărului de parlamentari și facem reforma administrativ-teritorială. Știu, îmi veți zice că nimeni nu are curaj, dar eu zic că merită”, conchide primarul  Bob.