Ioan Deneș: ”Majoritatea persoanelor care trăiesc în Uniunea Europeană beneficiază de apă potabilă de înaltă calitate”

372

Președinția română a depus eforturi susținute privind dosarul apa potabilă și      s-au înregistrat progrese semnificative, a spus ministrul Ioan Deneș, la Bruxelles

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș a prezidat la Bruxelles, secțiunea referitoare la ”apa potabilă” din cadrul primului Consiliu al miniștrilor Mediului din UE organizat sub egida Președinției României la Consiliul UE. În cadrul acestei secțiuni, Consiliul a adoptat o abordare generală cu privire la propunerea de reformare a Directivei Parlamentului European și a Consiliului UE privind calitatea apei destinate consumului uman.

Majoritatea persoanelor care trăiesc în Uniunea Europeană beneficiază de apă potabilă de înaltă calitate. Acesta este rezultatul unei lungi tradiții de gestionare a apei în multe dintre țările noastre, însă se datorează, în mare măsură, și succesului legislației europene de mediu, precum și a finanțărilor europene. Directiva privind apa potabilă merită să fie scoasă în evidență, având în vedere că a fost concepută în mod specific pentru a ne proteja de efectele adverse ale potențialelor contaminări ale apei potabile”, a spus ministrul Ioan Deneș.

Potrivit ministrului, subiectul ”apa potabilă” este considerat o chestiune foarte importantă, acest lucru fiind evidențiat și de faptul că prima inițiativă cetățenească încununată de succes – „Right2Water”, din 2013, a adunat peste 1,8 milioane de semnături. În consecință, discuțiile din cadrul acestei secțiuni a Consiliului de Mediu au ținut seama de această inițiativa deosebit de importantă.

Ministrul apelor și pădurilor a reamintit că anul trecut, în iunie, a avut loc o dezbatere cu privire la această propunere legislativă. Au fost discutate două elemente cheie ale propunerii de reformare: materialele care intră în contact cu apa potabilă și accesul la apă potabilă. Dezbaterea a demonstrat că un număr mare de state membre sunt dispuse să stabilească standarde minime de igienă și să mențină accesul la apă în textul directivei.

Președinția română a depus eforturi susținute privind acest dosar și am înregistrat progrese semnificative până în prezent. Președinția română consideră că a prezentat un text de compromis și echilibrat.Cu toate acestea, suntem conștienți de faptul că unii dintre dumneavoastră încă au preocupări cu privire la două chestiuni esențiale pe care le-am dezbătut deja aici, și anume consecințele punerii în aplicare a abordării bazate pe standarde minime de igienă și dacă acesta este instrumentul adecvat pentru a reglementa accesul la apă”, a afirmat ministrul Ioan Deneș. Totodată, el a făcut apel la cei prezenți în sală să nu piardă din vedere obiectivele tehnice și politice principale ale acestei propuneri, respectiv asigurarea celui mai înalt nivel de protecție a mediului și a sănătății umane împotriva efectelor adverse ale apei de băut contaminate, precum și stabilirea unor dispoziții privind accesul la apă potabilă, astfel încât cetățenii noștri să știe că s-au făcut auziți.

După luările de poziție ale reprezentanților Statelor Membre UE și ale comisarului pe Mediu Karmenu Vella, ministrul Ioan Deneș a apreciat pozitiv rezultatele obținute.

În urma sprijinului puternic arătat de majoritatea Statelor Membre concluzionez că, azi, Consiliul a adoptat o abordare generală cu privire la propunerea de reformare a Directivei Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea apei destinate consumului uman” a spus ministrul Ioan Deneș, la finalul secțiunii. Totodată, el a urat succes Președinției finlandeze în negocierile pe acest dosar cu Parlamentul și Comisia Europeană.

De asemenea, ministrul le-a mulțumit tuturor delegațiilor Statelor Membre pentru eforturile constructive depuse în vederea obținerii unui compromis, în urma reuniunii de marți.