Ioan Ţintean: Obiectivele ALDE sunt protocolul cu PSD şi organizarea conferinţei judeţene de alegeri

700

Președintele ALDE Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean  a vorbit astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă,  despre situația din cadrul partidului pe care îl reprezintă după înfrângerea usturătoare din alegerile europarlamentare. Alături de Ţintean, la conferinţa de presă au mai fost preyenţi: Mirela Cârcu, consilier judeţean, Pompei Cocean liderul TDL BN şi Ionel Tompa, purtătorul de cuvânt al ALDE BN.

Arătându-se extrem de nemulțumit de procentul ”dureros” înregistrat de ALDE la europarlamentare, Țintean a spus că perioadă ”de după” nu e una deloc ușoară, practic, ” acum ne lingem rănile (…) încercăm să înțelegem foarte bine care sunt cauzele acestui scor mic”. El a mai precizat că liderii ALDE s-au întâlnit, deja, de două ori din 26 mai și până acum, concluziile finale urmând să fie trase după 29 iunie, adică după congresul extraordinar al PSD.

Printre cauzele eșecului de la euroalegeri  enumerate de liderul bistrițean al democrat-liberalilor ar fi următoarele: ” Cred că am fost penalizați pentru că am fost alături de Liviu Dragnea, dar că, acest lucru l-am înțeles încă din timpul campaniei electorale de la oamenii cu care am intrat în contact. De asemenea, nu trebuie să uităm de numeroasele nereguli din secțiile de votare, dar și de alte neajunsuri la capitolul campanie internă”.

”Cu siguranță vom avea nevoie de oameni noi, idei noi și o altfel de abordare a campaniilor electorale”, mai punctează Ioan Țintean.

Protocol cu PSD valabil până în decembrie 2020?

Este întrebarea care au pus-o foarte mulți lideri ALDE din județe lui Călin Popescu Tăriceanu, mai ales că protocolul care asigură funcționarea colaborării dintre PSD și ALDE a fost semnat și parafat doar la nivel central, un asemenea document neexistând la nivel județean: ” Continuarea colaborării cu PSD trebuie asumată de jos până sus, așa că, imediat după ce PSD își stabilizează situația internă în congresul din 29 iunie, liderii PSD și ALDE se vor întâlni pentru a stabili formula de încheiere a unor protocoale la nivel de conducere centrală, dar și la nivelul fiecărui județ în parte, urmând ca și noi să ne vedem cu președintele Radu Moldovan pentru discutarea și semnarea respectivului document”, explică Țintean.

Ioan Țintean arată că viitorul protocol trebuie să conțină modul în care cele două formațiuni politice, PSD, respectiv ALDE, vor juca din punct de vedere politic: candidat comun la Cotroceni sau fiecare cu al lui. Mai mult, ALDE va cere PSD să decidă dacă protocolul va fi valabil și pentru alegerile locale din 2020: ” Trebuie să știm de acum dacă mergem împreună sau pe liste separate, pentru că, altfel, stau cu teama că PSD vine și îmi ia primarii, consilierii, îmi ia tot! Dacă stabilim o formulă de colaborare, atunci va fi foarte bine, altfel nu se poate face”.

Întrebat dacă la nivelul județului Bistrița-Năsăud există vreun protocol semnat cu PSD, Țintean a negat acest lucru: ” În BN e altceva, există un gentleman agreement cu președintele Radu Moldovan, dar acum trebuie să ne gândim la viitor și să vedem ce colaborare va exista pentru alegerile prezidențiale, locale și pentru cele parlamentare: dacă suntem parteneri, vorbim de o abordare politică, dacă suntem parteneri de una total schimbată. Marea majoritate a liderilor ALDE își doresc semnarea acestui protocol”, mai spune Ioan Țintean.

În cazul nesemnării protocolului de către PSD, ALDE se retrage de la guvernare. O spune tot Ioan Țintean, care explică că pasul ieșirii de la guvernare nu este dorit de nimeni, dar trebuie ca o colaborare dintre PSD și ALDE să fie legalizată prin semnarea protocolului de colaborare până după alegerile parlamentare din 2020.