Ioana Grătinuk din comuna Romuli a fost aniversată la 100 de ani

2164

Este probabil una dintre cele mai longevive locuitoare din Bistrița-Năsăud și, mai mult ca sigur, singura din Țara Năsăudului care a împlinit un secol de viață în acest început de februarie. Ioana Grătinuk este din comuna Romuli, trăiește în satul Dealul Ștefăniței iar primarul Ioan Monița a dorit să o aniverseze, duminică, pe centenară aşa cum se cuvine la ea acasă, împreună cu cei ai ei.

Edilul i-a adus bătrânei flori, o diplomă şi un tort, sărbătorita reuşind să sufle suficient de puternic în lumânările cifrei 100 încât să le şi stingă. Toată lumea i-a cântat acesteia „La mulţi ani!” şi i-a urat multă sănătate, bătrânei nevenindu-i să creadă că s-a gândit cineva la ea. Nu i-a fost greu să îşi aducă aminte vârsta pe care o are iar regretul său cel mare este acela că nu mai poate să meargă la muncile câmpului.

Când ies afară şi mă uit şi văd terenurile pe care le-am lucrat toată viaţa şi acum nu mai pot decât să merg câţiva paşi, nu-mi vine să cred că am prins asemenea vremuri. E voia lui Dumnezeu. Nu ştiu de ce am trăit atât, că acum e greu, mai ales că nu pot ieşi afară. Am muncit la câmp până la 80 şi ceva de ani, nici eu nu mai ştiu exact. Mi-a fost greu în viaţă, dar parcă mai greu e acum, când nu mai poţi să faci ce făceai înainte”, a spus sărbătorita.

Pentru cei curioși să afle de la ea ”secretul” unei astfel de vârste înaintate, răspunsul lelelei Ioana este la fel de simplu ca şi viaţa sa de până acum. Ea a îndemnat la muncă și la o viaţă cumpătată, pentru că în rest nu e nevoie de altceva.

Comuna Romul începe să fie vestită pentru vârsta înaintată a locuitorilor săi, la începutul lui decembrie 2018, Ana Ganea trecând la cele veșnice la 102 ani.