Ionuț Simionca: ”Zece obiective prioritare ale echipei PMP Bistrița-Năsăud pentru Parlamentul României”

40

Președintele Partidului Mișcarea Populară Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, a prezentat obiectivele prioritare ale candidaților formațiunii politice la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

În toată activitatea mea de până acum, am pus Bistrița-Năsăud și locuitorii județului nostru pe primul loc. Asta am de gând să fac și de acum înainte, astfel că prioritățile mele sunt prioritățile oamenilor, iar misiunea pe care mi-o asum este aceea de a construi un viitor mai bun pentru bistrițeni. Mi-am propus, pe de o parte, să duc la bun sfârșit proiectele pe care le-am început și să lupt în continuare pentru cauzele în care cred. Pe de altă parte, am în vedere măsuri urgente care trebuie adoptate în contextul crizei sanitare și economice generate de pandemia de coronavirus”, a declarat Ionuț Simionca într-o conferință de presă susținută la Bistrița.

În calitate de candidat pentru un nou mandat în Camera Deputaților, Simionca a prezentat  10 obiective prioritare:

 1. Construcția Autostrăzii Nordului și a centurii orașului Bistrița – ”În primul rând, îmi doresc ca locuitorii județului Bistrița-Năsăud să circule pe centura Bistriței și pe autostradă în termenul de 4 ani prevăzut de Legea Autostrăzii Nordului. Legea Autostrăzii Nordului, inițiată de mine, a fost aprobată în 27 octombrie de Parlament și a fost trimisă spre promulgare la Președintele României. Primul lucru pe care va trebui să îl fac în noul Parlament este să mă asigur că, în Legea Bugetului de stat pe 2021, vor fi prevăzuți bani pentru începerea procedurilor pentru construcția autostrăzii. Iar dorința mea este ca lucrările la autostradă să înceapă cu centura Municipiului Bistrița. După ce banii sunt alocați pentru acest obiectiv de investiții, trebuie contractate studiile și, pe măsură ce acestea sunt finalizate, trebuie să înceapă construcția efectivă. Cu sprijinul bistrițenilor, nimeni nu îmi va sta în cale. Voi face tot ce trebuie să circulăm pe autostradă în termenul de 4 ani prevăzut de lege”.
 1. Reforma sistemului de sănătate –Sănătatea bistrițenilor este prioritatea zero pentru mine în următorul mandat de parlamentar. Împreună cu colegii mei din PMP, am depus în Parlament o inițiativă legislativă de reformare din rădăcini a sistemului sanitar, redactată de cei mai buni specialiști ai României în managementul sănătății. Avem nevoie de legislație pentru adaptarea sistemului de sănătate pentru ca acesta să facă față noilor tipuri de amenințări la adresa sănătății românilor. Pandemia ne-a dovedit că avem nevoie de investiţii substanţiale în modernizarea și dotarea cu echipamente performante a tuturor spitalelor din județ. Vrem dotarea fiecărei comune din Bistrița-Năsăud cu o ambulanță. Ne dorim salarii corecte pentru personalul medical adaptat la standarde europene, pentru stoparea exodului către Vestul Europei. Susținem dezvoltarea capacităţii de producţie de medicamente în România, în paralel cu refacerea în cel mai scurt timp a capacităţii României de a produce vaccinuri”.
 1. Sprijinirea economică a firmelor din Bistrița-Năsăud – Mi se pare esențial să ne concentrăm pe sprijinirea revenirii economice a firmelor din Bistrița-Năsăud și pe păstrarea locurilor de muncă actuale. Știți că am depus în Parlament o inițiativă legislativă, „Oxigen pentru HORECA”, ce reglementează condițiile de funcționare a restaurantelor și barurilor. Voi lupta pentru promovarea acestei legi care ar putea salva sute de afaceri și mii de locuri de muncă doar la noi în județ. Pentru toate firmele afectate de pandemie, vom suține acordarea de granturi, credite cu dobândă subvenționată, extinderea termenului limită pentru plata taxelor și impozitelor, suspendarea plății chiriei și a utilităților pentru IMM-urile aflate în dificultate, ajutor sub formă de subvenții salariale pentru angajați în vederea evitării concedierilor”.
 1. Educația adaptată mediului digital și cerințelor de pe piața forței de muncă”Toate şcolile din Bistrița-Năsăud trebuie să fie dotate cu Internet, tablete şi laptopuri pentru toţi elevii, dar şi manuale digitale. Asta indiferent cât se prelungeşte sau nu pandemia. În același context, solicit redeschiderea școlilor în România. Guvernul nu ne-a oferit o explicație temeinică legată de închiderea școlilor. De ce în Germania, în Franța, în Italia, țări afectate ca România de al doilea val al pandemiei, școlile funcționează și la noi nu? Cer guvernului să renunțe la acestă măsură și să nu șteargă cu buretele un an din educația copiilor din moment ce în alte țări se consideră că școala, în formatul ei clasic, nu prezintă riscuri majore la adresa sănătății copiilor. Despre celelalte măsuri pe educație am mai vorbit și în campania pentru locale:
  • Dezvoltarea unui program național de modernizare și construcție pentru creșe și grădinițe, conform noilor cerințe de distanțare fizică, la standarde europene, inclusiv cu surse de energie verde.
  • Un sistem coerent de after – school de stat având în vedere faptul că mulţi părinţi nu au cu cine să-şi lase copiii şi există modificări structurale la nivelul societăţii româneşti.
  • Cantine în școli
  • Relansarea școlilor de meserii
  • Creşterea semnificativă a salariilor profesorilor, aşa cum s-a întâmplat cu cele ale medicilor”.
 1. Sprijin pentru fermierii bistrițeni și pentru dezvoltarea satelor din Bistrița-Năsăud – ”Anul 2020 a fost un an greu în agricultură, și de aceea fermierii bistrițeni trebuie sprijiniți mai mult ca oricând. Ați văzut că Guvernul PNL a închis piețele, lăsându-i pe producătorii locali fără desfacerea produselor care le asigurau subzistența. În acest context, vom lupta pentru creșterea subvențiilor, pentru construirea sistemelor de irigații – cu apă gratuită pentru fermieri, pentru construirea de centre de colectare legume, fructe și zarzavaturi”.
 1. Extinderea rețelei de alimentare cu gaze naturale în toate localitățile județului Bistrița-Năsăud – ”PMP a fost primul partid care a propus extinderea alimentării cu gaze naturale a gospodăriilor românilor. Vrem gaze românești în casele românilor. Voi lupta pentru ca gazele să ajungă în toate comunele din județul Bistrița-Năsăud”.
 1. Reducerea la 300 a numărului de parlamentari – ”Toţi politicienii le cer românilor să facă sacrificii pentru a trece prin criza care urmează să o traversăm. Noi cerem clasei politice să dea un exemplu, să își reformeze instituțiile și să înceapă chiar cu micșorarea Parlamentului. Împreună cu colegii mei de la PMP, am depus în Parlament o inițiativă legislativă de reducere la 300 a numărului de parlamentari. Acum doi ani a fost adoptată de Senat și zace în Camera Deputaților. Voi lupta pentru promovarea acestei legi”.
 1. Eliminarea pensiilor speciale – În timp ce PSD și PNL doar vorbesc la televizor și se ceartă pe subiectul pensiilor speciale în loc să muncească, PMP a luptat în Parlament pentru atingerea acestui obiectiv. Așa cum știți, sunt singurul parlamentar care și-a anulat pensia la notar și voi lupta în continuare pentru anularea pensiilor speciale”.
 1. Alegerea primarului în două tururi – ”Și acesta este un obiectiv pe care știți că mi l-am asumat și mi-am propus să îl duc la bun sfârșit”.
 1. Digitalizarea și transparentizarea administrației este o prioritate pentru mine”Ne dorim cu toții să plătim impozite online, să știm în timp real ce bani cheltuie statul din buzunarul nostru, al tuturor, să participăm la deciziile primăriilor și ale Consiliului Județean”. 

”Rezultatele din 27 septembrie mi-au confirmat faptul că tot mai mulți bistrițeni caută o alternativă la partidele tradiționale, PNL și PSD, care au dezamăgit și au ținut pe loc județul în ultimii 30 de ani. Eu am dovedit că fac altfel de politică. Împreună cu locuitorii județului Bistrița-Năsăud, am reușit să construim această alternativă la alegerile locale și tot împreună vom merge mai departe și după 6 decembrie”, a mai completat Simionca.