Klaus Iohannis, încă 5 ani la Cotroceni: 61,54 vs Dăncilă 38,50

143

Klaus Iohannis a câștigat cel de-al doilea mandat de președinte al României, după ce a obținut, potrivit rezultatelor exit poll două treimi (66,5%) din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. El este cel de-al patrulea președinte al României ales după Decembrie 1989, după Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu.

Klaus Iohannis s-a născut pe 13 iunie 1959, la Sibiu, fiind membru al unei vechi familii de sași transilvăneni. Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la un liceu din Sibiu.

A urmat școala germană din Sibiu, apoi Liceul „Samuel von Brukenthal”, iar în 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1983, a început să profeseze ca dascăl la mai multe școli , apoi din 1988 a predat fizică. După Revoluție, alege să rămână în România, la Sibiu, deși părinții și sora sa au luat hotărârea de a emigra.

Cariera politică a început-o în anul 1990, ca membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), pe care l-a condus, ulterior, mai bine de un deceniu. La finalul anilor ’90, Klaus Iohannis ajunge în conducerea Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

În anul 2000 a fost desemnat candidat din partea FDGR la alegerile pentru Primăria Sibiului, pe care le-a câștigat cu peste 70% din voturi și a câștigat încă patru mandate de primar. În timpul celui de-al doilea mandat la primărie, Sibiul a devenit, în anul 2007, „Capitală Europeană a Culturii”, alături de Luxemburg.

În anul 2009, Klaus Iohannis a intrat la nivel național în politică, când a fost desemnat candidat pentru funcția de prim-ministru de către o largă coaliție parlamentară (PSD, PNL, PC, UDMR și a grupului minorităților naționale).

Deși această șansă nu s-a concretizat, nu s-a descurajat și în februarie 2013 a decis să se înscrie în Partidul Național Liberal (PNL), fiind ales la scurt timp prim-vicepreședinte. În 2014, Klaus Iohannis a fost votat președinte al PNL și desemnat candidat pentru funcția de Președinte al României.

La alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a fost ales Președintele României cu 54,43% din voturi.