La Bistrița, primăvara a început cu ceremonia dedicată militarilor repatriați din Afganistan. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Apărării

456

La Bistrița, primăvara a început cu ceremonia de repatriere a militarilor Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” întorși recent din teatrul de operații din Afganistan, acolo unde au participat,  mai bine de șase luni, la Misiunea NATO ,,Resolute Support”.Evenimentul s-a desfășurat la sediul Batalionului 812 INfanterie și la acesta au participat o mulțime de bistrițeni, în special familiile militarilor care s-au întors din misiune, dar și reprezentanți ai autorităților naționale și locale, în frunte cu ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș.

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Național al României și a oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți în frunte cu părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru. În continuare, a avut loc decorarea Drapelul de luptă al Batalionului 812 Infanterie cu Ordinul Național ,,Pentru Merit” în grad de Comandor: ,,în semn de recunoaştere a faptelor deosebite săvârşite pe timpul îndeplinirii misiunilor militare, pentru rezultatele importante obţinute în procesul instruirii şi al pregătirii profesionale”, după cum precizează decretul de decorare semnat de Preşedintele României, Klaus Iohannis, în 26 februarie 2019. Totodată, mai mulți militari care s-au evidențiat în timpul misiunii din Afganistan au fost decorați cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Merit în Slujba Păcii clasa a II-a și Emblema de Onoare a Informațiilor pentru Apărare.

În cadrul ceremoniei, în numele Șoimilor a luat cuvântul locotenent – colonelul Dan – Valer Orza, comandantul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților”  în timpul misiunii din teatrul de operații, care i-a felicitat pe militarii repatriați, le-a spus că este mândru de ceea ce au realizat în Afganistan și a mulțumit famiilor pentru susținerea de care au dat dovadă pe parcursul celor aproape șapte luni de zile.

,,A fost dorința nostră, la plecare, a tuturor, să ne întoarcem sănătoși acasă. Am reușit acest lucru împreună și vă rog să îmi permiteți să vă spun cât de mândru sunt de ceea ce am realizat. Am trecut prin momente bune și mai puțin bune, ca o familie, familia Șoimilor. Ceea ce vă cer eu în acest moment este să fiți mândri de ceea ce ați realizat. Felicitări! Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-am sprijinit de-a lungul misiunii, atât pe timpul pregătirii, cât și pe timpul executării acesteia. De asemenea, vreau să mulțumesc școlilor bistrițene, elevilor care ne-au trimis sute de surprize pe timpul misiunii, dar mai ales de 1 Decembrie, ziua noastră a românilor. A fost o misiune grea pe care am dus-o la bun sfârşit cu profesionalism şi cu dedicaţie, ca echipă. Vă ordon din nou să fiţi mândri de ceea ce aţi realizat, de felul în care v-aţi reprezentat pe voi, Batalionul, Armata Română, draga noastră ţară, România. Noi, „Şoimii”, am fost batalionul ales să reprezinte pe toţi românii în Afganistan, la 100 de ani de România şi am făcut-o aşa cum trebuie, cu onoare şi demnitate, ca luptători adevăraţi”, a transmis locotenent-colonelul Dan Valer-Orza.

Comandantul Șoimilor n-a uitat nici de eroii batalionului care și-au jertfit viața în teatrul de operații din Afganistan, în anul 2010, sublocotenent post-mortem Cristian Sfechiș și sublocotenent post-mortem Marius Sfecheș, cărora le-a adus un omagiu în cadrul discursului susținut în fața unei numeroase asistență formată în cea mai mare parte din apropiații militarilor care au petrecut aproape șapte luni de zile, departe de țară, în una dintre cele mai fierbinți zone ale planetei, la propriu și la figurat.

La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, i-a felicitat pe ,,Șoimi” și le-a transmis că sunt un batalion de elită prin prisma misiunilor pe care le-au executat, în numele României, în teatrele de operații din întreaga lume.

,,Sunt bucuros să vă felicit astăzi, în numele meu personal și al întregii echipe de conducere al Ministerului Apărării Naționale pentru modul exemplar în care ați acționat pentru a duce la bun sfârșit importantele misiuni încredințate în teatru de operații din Afganistan. Sunteți un batalion cunoscut și respectat în Armata României, cu experiență că adevărat impresionantă.  Remarc faptul că pe parcursul celor peste șase luni petrecute în Afganistan ați executat misiunile cu dăruire și devotament, consolidându-vă numele de militari de elită ai Armatei Române.  Ați acționat ca o adevărată echipă, solidară și unită, și ați reușit să depășiți fără probleme situațiile dificile de care ați avut parte acolo (…)  Toate acestea au făcut ca astăzi să vă putem întâmpina pe toți, cu drag, acasă” le-a spus militarilor bistrițeni, ministrul  Apărării, Gabriel Leș. La finalul ceremoniei, Gabriel Leș a oferit câte o floare celor 17 doamne care au participat, în calitate de militari, la misiunea din Afganistan.

Ca semne de prețuire față de militarii ce au reprezentat România, în an Centenar, în teatrul de operații din Afganistan, un grup de elevi de la Colegiul Tehnic Infoel Bistrița a oferit, fiecărui militar, câte o panglică tricoloră.

Ceremonia de repatriere s-a încheiat cu defilarea militarilor întorși din misiune și cu o mare de bucurie a familiilor și a cunoscuților care i-au îmbrățișat pe ,,Șoimii” reveniți din Afganistan.