La Coșbuc, primarul Ioan Pavelea dă o nouă definiție vieții la țară

1912

Deși titlul ne poate duce cu gândul la cunoscutul roman autohton, este evident că satul bardului de la Hordou a evoluat în timp, la fel și oamenii lui, chiar dacă mai păstrează câteva din principiile morale ale personajelor din ”Viața la țară”. Acum, pretențiile oamenilor de la țară  sunt la fel de mari ca ale celor din orașe, iar comuna Coșbuc nu face excepție. În urma cu aproape trei ani, coșbucenii au mizat pe un primar tânăr, care să pună accent pe dezvoltare și sa ridice comuna la un alt nivel. Nu e ușor, dar nici imposibil, iar Ioan Pavelea, primarul Coșbucului și-a stabilit  prioritățile în funcție de nevoile comunei, cu accent pe  infrastructură, educație și cultură.

Nu e nimic spectaculos, doar îmi fac treaba pentru care am fost ales de oameni. Pentru a face pași spre normalitate. Așa cum am promis, proiectele depuse încep să prindă contur. Lucrările pentru modernizarea comunei noastre sunt în derulare , unele chiar foarte aproape de finalizare”, ne-a declarat, marți, primarul Ioan Pavelea.

Edilul a ținut să sublinieze aceste investiții: pod nou peste râul Sălăuța (primul din cele trei care vor fi construite pentru a înlesni accesul către terenurile și locuințele de dincolo de Sălăuța), reabilitarea și modernizare dispensarului uman (acolo unde vor funcționa un cabinet medicului de familie, un altul stomatologic și o farmacie), modernizarea centrului civic (cu șanțuri pluviale și trotuare pavate de la un capăt la altul al Coșbucului, de-a lungul DN 17 C), extinderea rețelei de canalizare, modernizarea infrastructură rutieră pe străzile laterale (pe un tronson ce însumează 6,1 kilometri, pe străzile : Muzeului 1, Muzeului 2, La Blocuri, Dumbravă, Drept Luncă, Pleștioară 1, Pleștioară 2, Poduri, Valea Fântânii, Valea Ursului și Dosul Hordoului), amenajarea zonei de agrement la Moara lui George Coșbuc, execuția lucrărilor de amenajare a drumuri de hotar (pe o lungime totală de 20 kilometri), continuarea lucrărilor de cadastru (realizate în proporție de 35 de procente, la ora actuală, cu estimare de finalizare la sfârșitul anului 2020), amenajarea unui părculeț lângă terenul de sport din spatele școlii, unitate de învățământ ce va fi și ea modernizată.

Referitor la salvarea legendarului pod de lemn, monument arhitectonic, primarul Ioan Pavelea ne-a spus că, ”după lupte seculare, în sfârșit, lucrările de reabilitare vor demara în această vară. ”Nu în ultimul rând, sunt în curs de implementare a proiectului de introducere a gazului în localitate, într-un demers foarte important pentru Valea Sălăuței, alături de comunele Salva și Telciu”, a conchis primarul Ioan Pavelea.

După cum se vede, la Coșbuc, educația, cultura, apa curentă, canalizarea sunt elemente definitorii ale evoluției unei comunități, fie ea și rurală, care nu mai au nimic în comun cu versiunea clasică a vieții la țară.