Liberalii îşi doresc o organigramă mai restrânsă în primăria Bistriţa.

359

O nouă strategie administrativă: Liberalii îşi doresc o organigramă mai restrânsă la primăria Bistriţa. “ În primăria Bistriţa există un număr prea mare de directori și șefi de servicii pe care-i plătim din bani publici, din bani de taxe și impozite !”

 

Consilierul municipal PNL, avocatul Diana Morar a vorbit cu subiect şi predicat de faptul că, liberalii lucrează la o nouă organigramă pentru primăria Bistriţa. Morar a precizat că, actul administrative din primărie este inficient: “La nivelul Primăriei Bistrița, consider că se impune o nouă organigramă! Vedem cu toții că bugetul nu este suficient pentru investiții sau pentru implementarea proiectelor europene, pentru cofinanțarea acestor proiecte și de aceea este obligatoriu și de bun-simț ca organigrama să fie regândită! Am luat câteva date de pe site-ul instituției și am observat că avem 10 directori în subordinea primarului Ovidiu Crețu și 16 șefi-serviciu, adică la fiecare 10 angajati, avem un director sau un șef-serviciu. Acest lucru nu înseamnă eficiență în administrație! “, susţine Diana Morar.

Cum arată organigrama primăriei Bistriţa?

În sprijinul afirmaţiilor sale, Diana Morar a adus date şi informări publice în ceea ce priveşte organigrama instituţiei din piaţa Centrală, numărul 6. Ea a arătat că, bistriţenii trebuie să ştie  “că avem 253 de angajați în cadrul aparatului de specialitate al primarului și un număr record de: 10 directori şi 16 şefi-serviciu”.

Diana Morar: “Salariile brute, conform ultimei hotărâri de Consiliu Local sunt : 10.133 lei pt șef serviciu, un director adjunct câștigă 11.083 lei , iar un director executiv câștigă 12.983 lei.  Am înțeles din presă că Sindicatul din Primărie va ataca în contencios-administrativ această hotărâre și există această nemulțumire vis-a-vis de numărul mare de șefi. Situația șefilor de serviciu care se calcă pe bătături e alarmantă la Direcția de Servicii Publice, unde avem doi directori și  nouă șefi de serviciu pe diferite servicii care pot fi comasate de urgență: pe marketing, pe mobilier stradal, pe deratizare , pe administrare circulaţie. Iar cei 200 de muncitori au salarii minime și merg acasă cu 2.000 – 2.500 de lei net, în funcție de calificare”, explică consilierul liberal.

Se cere o organigramă cu mai puţini directori şi şefi de serviciu!

Pentru eficientizarea acestor direcții e nevoie de o altă organigramă, mai flexibilă cu mai puțini directori și șefi de servicii. Diana Morar arată că ar fi vorba de un gest de respect pentru cetățenii care plătesc impozite și cu siguranță banii economisiți ar putea fi folosiți pentru investiții!

Totuşi, interlocutorul nostru a punctat faptul că, salariul pe funcțiile de conducere nu e de neglijat și sunt funcționari care merită din plin acești bani, “dar unele funcții pot fi comasate, din respect pentru cetățean și pentru banul public!”.

 La finalul lui 2018, conturile primăriei erau goale

Potrivit celor spuse de Diana Morar, la finalul lui 2018, ” administrația PSD a rămas fără bani în conturi iar Primăria Bistrița a făcut un împrumut de aproximativ 1.6 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectelor de reabilitare termică. În mod evident, bugetul local va suporta dobânzi aferente acestui împrumu și  s-a ajuns la această situație deoarece bugetul local a fost prost gândit și prost gestionat: bazat pe cheltuiala cu salariile funcționarilor publici, pe risipă  și fără investiții de impact.

O treime din bugetul local se cheltuie pe salariile din Primăria Bistrița

Diana Morar: “ În special pe salariile directorilor și șefilor de servicii. De aceea se impune o regândire a organigramei. Nu este posibil  ca anumiți angajați să aibă venituri duble sau triple față de colegii care prestează aceeași muncă, în fond”

“Bistrița ar fi fost europeană dacă avea o administrație responsabilă , cu respect pentru cetățeni! Din păcate, în toată România Bistrița este percepută ca fiind un Caracal al Ardealului, cu bani îngropați într-o pârtie de schi, cu struți și ouă roșii, un oraș condus de un primar care e mai mult în delegație, cu mașina de serviciu și cu prieteni care derulează contracte din bani publici. Din aceste considerente, vă rog domnule primar, să încetați cu risipa de bani publici să concepeți un buget bazat pe investiții prin care Bistrița să se dezvolte economic și să devină cu-adevărat Europeană, așa cum vă place s-o spuneți!”, a concluzionat avocatul Diana Morar.